Brexit

'Brexit Blues': Belgische tienjaarsrente rijgt laagterecords aaneen

1 © thinkstock

Het financiële Brexit-tumult blijft de tienjaarsrente van België en ook Duitsland, de referentie voor staatspapier, naar nieuwe diepterecords duwen. De Belgische tienjaarsrente noteert woensdag rond 10.30 uur op 0,157 procent. De run op veilige staatsobligaties heeft woensdag zelfs de rente op Nederlandse staatsleningen voor tien jaar tot onder het nulpunt gedrukt.

De redenen zijn gekend: in onzekere tijden zoekt de belegger zijn heil in veiligere oorden, weg van de aandelen. Obligaties van 'veilige' landen zijn populair. Maar omdat de vraag hoog is, daalt de opbrengst voor de belegger.

Op dag zelf van het referendum waarbij de Britten zich uit de EU stemden, 23 juni, stond de Belgische tienjaarsrente nog op 0,485 procent. Nadien ging de opbrengst voor beleggers op de roetjsbaan. Op 29 juni ging volgens de gegevens van het financiële nieuwsagentschap Bloomberg de kaap van 0,25 procent voor de bijl en twee dagen later moest de 0,2 procent-grens eraan geloven. Het vorige laagterecord dateert van april vorig jaar, toen de rente gedaald net onder de 0,34 procent gedaald was.

Duitsland
Idem bij de Duitse bund, die zelfs negatief gaat, wat zeer uitzonderlijk blijft op de obligatiemarkt. De belegger is immers bereid om zelf een rente te betalen om zijn geld te ontlenen aan het land. Kort na opening van de handel daalde de Duitse rente naar -0,19 procent, het laagste peil ooit. Ook de Zwitsers en de Denen krijgen geld toe om te ontlenen op tien jaar. Onder meer de Nederlandse rente hangt nog net boven het nulpunt.

De onzekerheid op de markten door de Brexit is deze week opnieuw toegenomen - met dalende aandelen- en oliekoersen. De voorbije dagen bevroren immers drie Britse vastgoedfondsen hun tegoeden: omdat vele beleggers met de brexit-onzekerheid hun geld terugtrokken, was er niet meer genoeg geld voorhanden om iedereen uit te betalen.

Specialist Dirk Gojny van de Duitse National Bank spreekt dan ook van de "Brexit blues".

Nederland
Het effectieve rendement op Nederlandse staatsleningen met een looptijd van tien jaar zakte rond 11.10 uur naar min 0,005 procent. Daarmee was voor het eerst sprake van een negatieve rente, wat aangeeft dat beleggers meer betalen voor de obligatie dan ze de komende jaren aan inkomsten op de vaste rentebetalingen over de lening mogen verwachten.

Vlak na de dip herstelde het rendement heel licht, naar plus 0,004 procent. Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een dalend rendement wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar het schuldpapier.

nieuws

cult

zine