Analyse

"Vlaanderen is al zo vaak uit de lucht gevallen dat we er bijkans een collectieve hersenschudding aan overhouden"

5 vragen na de onthullingen over extreemrechts

Het bleef deze week nieuws en commentaar regenen over Schild & Vrienden, de ranzige club van Dries Van Langenhove. Dat debat roept een aantal vragen op.

Wat voorafging

In een geruchtmakende uitzending van Pano ontmaskert VRT-journalist Tim Verheyden twee weken geleden de organisatie Schild & Vrienden als een bende die online grossiert in haat, racisme en seksisme, en flirt met wapens en geweld. De verontwaardiging is groot, zeker als blijkt dat leden van Schild & Vrienden banden hebben met en op lijsten staan van N-VA. Terwijl voorzitter Bart De Wever ontkent daarvan ooit iets te hebben gehoord, bevestigt woordvoerder Joachim Pohlmann dat de partij was ingeseind.

Vooral staatssecretaris Theo Francken komt in het vizier. Hij blijft Nick Peeters, kernlid van Schild & Vrienden en N-VA-kandidaat op de lijst in Lubbeek, verdedigen. Tot Peeters woensdag, na onthullingen van nieuwssite Apache.be, ook de handdoek in de ring gooit. In duidingprogramma’s en opiniekolommen werd deze week elke dag gediscussieerd over Dries Van Langenhove en zijn volgelingen.

1) Is het allemaal de schuld van Theo Francken?

Nee, dat zou te veel eer zijn. De leden van Schild & Vrienden zijn volwassen mannen. Ze eten evenwichtig, doen aan gewichtheffen en kijken niet naar porno. Een gezonde geest in een gezond lichaam is zelf verantwoordelijk voor wat hij doet en schrijft en deelt.

Share

Theo Francken is een held voor Dries Van Langenhove en zijn kompanen, en dat is hij niet omdat hij zo smaakvol gekleed is

Toch gaat Francken niet vrijuit. De staatssecretaris voor Asiel en migratie is een held voor Dries Van Langenhove en zijn kompanen, en dat is hij niet omdat hij zo smaakvol gekleed is, maar omdat hij al jarenlang systematisch uithaalt naar iedereen die ook maar enigszins als ‘politiek correct’ kan worden bestempeld: wereldvreemde rechters, linkse advocaten, activistische journalisten, enzovoorts.

nieuws

cult

zine