Essay

Waarom doemdenkers zo diepzinnig lijken

Filosoof Maarten Boudry fileert de tegenstrijdigheden van onheilsprofeten

De bewijslast voor vooruitgang is zo overdonderend dat zwartkijkers geen poot hebben om op te staan. Toch zit cultuurpessimisme in de lift. Noem het de Wet van Behoud van Gezeik, stelt filosoof Maarten Boudry. Maar waarom bekoren opiniemakers als Dirk De Wachter en Paul Verhaeghe toch zo veel mensen?

2 In de ogen van velen is een blakend optimisme compleet losgezongen van de werkelijkheid, om niet te zeggen bespottelijk. © AFP

De gastredacteur van het Amerikaanse tijdschrift Wired, een zekere Barack Obama, schreef deze maand dat het hier en nu, anno 2016, de beste tijd ooit is om te leven. In de ogen van velen is een dergelijk blakend optimisme compleet losgezongen van de werkelijkheid, om niet te zeggen bespottelijk. Kijk naar de oorlog in Syrië, de wereldwijde golf van terreuraanslagen, het massagraf op de bodem van de Middellandse Zee, de opkomst van populistisch rechts, de groepsaanrandingen in Keulen, de graaizucht van bankiers, de brexit en de nakende ondergang van de euro - hoe ontstellend naïef en wereldvreemd moet je wel niet zijn om te denken dat 2016 het beste jaar ooit is?

nieuws

cult

zine