subsidies middenveld

Middenveld krijgt 790 miljoen per jaar

N-VA'er verzamelt subsidiecijfers om te bewijzen dat er geen sprake is van 'sociale afbraak'

2 Beweging. net krijgt van alle middenveldorganisaties de meeste subsidies. Vakbond ACV, die daar onderdeel van is, voerde gisteren actie aan het Brusselse hoofdkantoor van ING, waar duizenden jobs verdwijnen. © Tim Dirven

In drie jaar zijn de subsidies van de Vlaamse regering voor het middenveld met 100 miljoen euro gestegen, tot 790 miljoen euro. Dat leert een rondvraag van Lorin Parys (N-VA) bij alle ministers.

Hoeveel Vlaamse centen stromen jaarlijks naar het middenveld, de brede sokkel van mutualiteiten, vakbonden, werkgeversorganisaties en zorgkassen? Tot nu toe hadden we daar eigenlijk het raden naar. Een centrale gegevensverwerking is er niet. Wie het wil weten, moet bij alle ministers en departementen te rade gaan en honderden bedragen optellen.

Lorin Parys deed die oefening en kwam naar eigen zeggen nog niet tot een volledig beeld. "De cijfers die ik verzamelde, geven een zeer goed overzicht, maar mogelijk ontbreken er nog details. Het bewijst dat er dringend nood is aan meer transparantie.

nieuws

cult

zine