Kernkabinet

“De meeste academici in de menswetenschappen zijn links”

Maarten Boudry over waarom academici protesteren tegen rechts-conservatieven zoals Jordan Peterson

Tachtig academici van de Universiteit van Amsterdam hebben – tevergeefs – geprotesteerd tegen de komst van de controversiële Jordan Peterson, het idool van alt-right die de mannelijkheid in ere wil herstellen. Voorspelbaar, vindt Maarten Boudry. “Bepaalde vakgebieden worstelen met rechts.”

Share

‘De academici mochten Jordan Peterson een fascist noemen. Maar ze eisen dat Room for Discussion een extra gast zou boeken, waarvan zij de ‘geschiktheid’ zouden beoordelen’

Maarten Boudry, filosoof UGent en auteur

De Canadese psycholoog Jordan Peterson (55) is waanzinnig populair bij een bepaald segment van vooral jonge, blanke, rechtse mannen. Op zijn blog en YouTube-kanaal vaart hij al eens uit tegen het feminisme, genderneutraliteit, het concept van white man privilege en zelfs klimaatwetenschap. Maar de held van rechts, is ook de vijand van links.

Dat werd deze week weer duidelijk. Toen bleek dat Peterson woensdag zou spreken aan de Universiteit van Amster­dam (UvA), kwam meteen reactie. De Canadees zou er worden geïnterviewd in Room for Discussion, een initiatief van een studentenvereniging.

cult

zine