interview

Hind Fraihi onderzocht radicalisering in Molenbeek: "Waarom is er niet naar mij geluisterd?"

Tien jaar geleden werd het radicaliseringsonderzoek van journaliste Hind Fraihi weggelachen

Tien jaar geleden werd Hind Fraihi's (39) onderzoek naar radicalisering in Molenbeek weggelachen. Nu is haar boek heruitgegeven én is ze gevraagd te getuigen in de onderzoekscommissie over de aanslagen. "Nee, ik deel de kritiek op Jan Jambon niet."

Hind Fraihi, Undercover in Klein-Marokko, Uitgeverij Van Halewyck, 224 p., 17 euro.

Trop jeune, trop femme, zo verklaart ze het zelf. "Ik was jong én vrouw. Als ik een blanke middenklasseman was geweest, had men waarschijnlijk wel naar mij geluisterd."

Maar dat is dus niet gebeurd.

In 2006 bracht Hind Fraihi een boek uit waarin haar reportages uit Molenbeek voor de krant Het Nieuwsblad gebundeld werden. In Undercover in Klein-Marokko sprak Fraihi gedurende twee maanden met imams, hangjongeren, vrouwen, mannen, slagers en boekhandelaars. Ze deed dat voornamelijk in Molenbeek. Ze bezocht er de moskeeën die zich achter gewone gevels bevinden; ze schreef over extremistische pamfletten die werden uitgedeeld; ze vertelde over hoe straatjongens Vlamingen bestalen en met dat geld de jihad wilden steunen; ze sprak met sjeik Bassam Ayachi (die later met zijn zoon in Syrië zou gaan vechten).

cult

zine