Roger Raveel

Door de ogen van Raveel

Marleen Raveel-De Muer geeft met 'Atelier Raveel' een inkijk in de intieme leefwereld van de in 2013 overleden schilder

Werk, gerief en pet: alles laat weduwe Marleen Raveel-De Muer (56) zien. Nog een week en dan opent de expositie 'Atelier Raveel' de deuren, twee jaar en vier maanden na de dood van de schilder. "Alles is helemaal teruggeplaatst zoals Roger het had gezet."

Al bijna elf jaar hangt een column uit De Morgen tegen de kast. Johan Vandenbroucke schreef 'm - de titel was 'Staren tegen de deadline' en het ging over schrijvers. Hij citeerde de Amerikaanse criticus en uitgever Burton Rascoe: "De vrouw van een schrijver zal nooit begrijpen dat hij aan het werk is als hij uit het raam zit te staren."

We kijken door het raam van 'Atelier Raveel'. Een robot maait het gras kort. Het is 2015. En dat is het ook in dit atelier. De schilder is dood nu - penselen en potloden liggen stil en er is gerenoveerd. Maar Roger Raveel (1921-2013) keek vanaf 1969 wel uit dit raam en als op een potje 'Raveel Groen' staat, dan zag hij dat toch hier. Bomen wat verder. Ook het licht valt nog altijd uit het noorden binnen. En boven, toen er nog minder huizen stonden, zijn bocht in de Leie. Hoe vaak staarde de schilder?

Links van dat raam hangt het portret van zijn moeder, Bertha Van Lancker, uit 1946. Aan de andere zijde Portret van vader Raveel. 1960, een heel andere stijl. "Rogers leermeester was Hubert Malfait", zegt Marleen Raveel-De Muer (56). "Door hem begon hij anders te schilderen. 'Je tekeningen zijn prachtig', zei Malfait. 'Maar je schilderijen zijn zo slecht. Schilder eens zoals ge tekent.' Hij heeft dat gedaan. Er moeten in deze kast zeker boeken van Malfait staan."

We zien die niet meteen, er staan er zoveel. Van Gogh staat er. Naast Giotto, Alechinsky, Panamarenko, Matisse en Fernand Léger. "Het zijn allemaal zijn boeken", zegt de weduwe. "We hebben die er allemaal, net als al de rest, moeten uithalen voor verbouwingen. Maar alles is helemaal teruggeplaatst zoals Roger het had gezet."

nieuws