Dierenwelzijn

22 inspecteurs voor alle dieren in Vlaanderen

1 Een dierenarts keurt het vlees in het slachthuis. Voor de artsen zouden de controles op het dierenwelzijn ‘slechts een neven­activiteit’ zijn. © Hollandse Hoogte / Ger Loeffen

Onduidelijkheid troef over wie nu eigenlijk controleert of dieren wel een goede behandeling krijgen in slachthuizen. Er zijn 22 Vlaamse inspecteurs, maar dan ook nog eens 600 federale dierenartsen die als 'bijjob' toezien op het dierenwelzijn.

Zelfs 'dierenwelzijn' raakt verstrikt in de warboel aan federale en Vlaamse bevoegdheden. Door de zesde staatshervorming is deze bevoegdheid in zijn geheel in 2014 verschoven naar Vlaanderen. De elf federale inspecteurs die tot dan het dierenwelzijn in de gaten hielden, verhuisden mee.

Bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) vond dat veel te weinig en verdubbelde dat aantal. Nu zijn er 22 inspecteurs. Naast de 70 slachthuizen in Vlaanderen controleren zij de dierenasielen, maneges, landbouwbedrijven, kippenkwekerijen... "Zij werken ontzettend hard", zegt Bert Driessen (KU Leuven), expert dierenwelzijn.

nieuws