Vrijdag 09/06/2023

SatireDe Vremde Mirror

De Vremde Mirror: EU gaat corruptieregels harmoniseren

Voorzitster van het Europees Parlement Roberta Metsola.  Beeld AFP
Voorzitster van het Europees Parlement Roberta Metsola.Beeld AFP

Na de heisa over enkele corrupte Europarlementariërs heeft de Europese Unie de boodschap meer dan begrepen. Ze vaardigt een waslijst aan regels uit die corruptie plegen harmoniseert. De EU wil zo haar geloofwaardigheid terugwinnen.

Redactie

Roberta Metsola, voorzitster van het Europees Parlement, wil corruptie in de EU steviger wettelijk verankeren. “Iedereen doet maar wat. Elk land heeft eigen corruptiegebruiken. In Frankrijk heb je een lange traditie van presidenten die zich een zak geld laten toegooien, terwijl België dan weer een bijzonder sterke reputatie heeft inzake milieuambtenaren belonen voor hun niet-ijver.”

“Mensen associëren corruptie vaak met onethische praktijken in achterkamertjes en dat zorgt voor een zwijgcultuur onder politici”, weet Metsola. “De EU moet duidelijker stellen welke corruptie eerbaar is onder welke voorwaarden en welke procedures moeten worden gevolgd. Door corruptie te reguleren creëren we een cultuur van transparantie waar politici er openlijk voor uitkomen dat ze zijn omgekocht door de macraméclub van hun partner. En dat is toch waar we naartoe willen.”

“Parlementsleden en externe financiers moeten beseffen dat het Europees Parlement slechts onder marktconforme voorwaarden te koop is”, aldus Metsola. “Externe partijen weten soms niet bij wie ze moeten zijn, terwijl parlementsleden geen idee hebben of ze door een fidele organisatie worden omgekocht. De EU lanceert daarom een loket waar externe financiers een formulier moeten invullen. Zo kunnen we controleren of ze matchen met onze ethische standaarden en of ze over voldoende middelen beschikken. Door dit alles te noteren in een register wordt de omkoping geformaliseerd. Hierna wijzen we de externe partner het juiste parlementslid toe. We gaan Europese besluitvorming voortaan ook complex maken zodat externen niet anders kunnen dan via ons loket te passeren.”

“Met heldere regels was er van de huidige corruptiezaak nooit sprake” denkt Metsola. “Om twee redenen. Volgens de regels die voorliggen is het onethisch je door Qatar te laten omkopen. Een land dat zaakjes doet met organisaties als FIFA, dat kleeft automatisch aan de EU. Externe begunstigden moeten een even onbesproken imago hebben als de EU. Ook hebben de koffertjes vol geldbiljetten niet de formaten die de EU heeft vastgelegd in een gisteren goedgekeurde verordening.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234