twerken

Twerken: is het gewoon seksistisch of juist feministisch?

Alweer een heikel thema: to twerk or not to twerk?

“Do you twerk?” Dat vroeg dj Martin Solveig aan Ada Hegerberg, nadat ze maandag de Gouden Bal voor beste vrouwelijke voetballer had gewonnen. Hegerberg keek hem ijskoud aan, Twitter droop van verontwaardiging. Maar waarom? Twerking is toch een geëmancipeerd dansje? Of niet?

In Parijs vond deze week de uitreiking van de Gouden Bal plaats, de belangrijkste individuele trofee in het internationale voetbal. De Gouden Bal – een edelmetalen lelijkerd die zelfs blingblingman Mbark Boussoufa onder de marktprijs zou doorverkopen – werd voor het eerst in 62 jaar ook uitgereikt aan een vrouw: de Noorse Ada Hegerberg, spits van Olympique Lyon en drievoudig winnares van de Champions League.

Share

Ada Hegerberg beantwoordde de vraag van Martin Solveig met een gortdroog ‘No’, brandde met haar ogen een paar gaten in zijn Gucci-jasje en liep gedecideerd weg

De overhandiging van de eerste vrouwelijke Gouden Bal moest een dingetje worden. Een moment waarop het vrouwenvoetbal in de door mannelijke bavianen gedomineerde voetbalwereld eindelijk de erkenning zou krijgen die het verdient.

nieuws

cult

zine