In memoriam

Shakespeare-vertaler en oud-Humo-journalist Willy Courteaux overleden

1 Archiefbeeld: Willy Courteaux en Tom Lanoye. © Yann Bertrand

Willy Courteaux, oud-Humo-journalist en geprezen Shakespeare-vertaler, is overleden. Hij werd 93.

In de journalistieke wereld wordt Willy Courteaux herinnerd als spraakmakende pen voor Humoradio/Humo, het blad waar hij decennialang voor schreef, onder meer over klassieke muziek en het Eurovisiesongfestival. Jarenlang schreef hij er tv-kritiek als Dwarskijker, waar hij grootheden als Paul Snoek en Jeroen Brouwers opvolgde. Als 'Vensterman' is hij de geestelijke vader van de lezersbrievenrubriek van het blad, nu Open Venster.

Share

Hij vertaalde het integrale werk van William Shakespeare naar het Nederlands

Naast zijn journalistieke werk, had Courteaux ook literaire verwezenlijkingen. Zo vertaalde hij het integrale werk van William Shakespeare naar het Nederlands. Een eerste keer in de jaren 60 en 70 en een herziene vertaling begin jaren 2000. Die vertolkingen worden als een standaardwerk beschouwd in het Nederlandse taalgebied. Na zijn pensioen in 1989 stortte hij zich op een nieuw project: de vertaling van Euripides’ toneelwerk.

De man was daarnaast ook politiek en sociaal geëngageerd. Hij beschouwde zichzelf geruime tijd als ‘beroepsbetoger’. Courteaux was Vlaams-gezind en republikein, maar ook een linkse ecologist. Hij was lid van de Vlaamsgezinde Gravensteengroep, die pleit voor een verdere staatshervorming. Tegelijk schreef hij jarenlang voor het Vlaams Marxistisch Tijdschrift.

De duizendpoot Willy Courteaux overleed vorig weekend in Brussel. Hij werd 93 jaar.

nieuws

cult

zine