Fotografie

Károly Effenberger grote winnaar van Nikon Press Photo Awards

Freelance persfotograaf Károly Effenberger is de grote winnaar van de Nikon Press Photo Awards. Zijn portret van de Belgische oud-politicus Bernard Wesphael werd deze ochtend tijdens de prijsuitreiking in het FOMU – Fotomuseum Antwerpen bekroond tot beste persfoto van 2016. 

9 Portret van de Belgische oud-politicus Bernard Wesphael. © Karoly Effenberger

De prijs voor beloftevolle fotografen jonger dan 30 jaar gaat naar Sanne De Wilde voor haar reportage over een broer en zus met albinisme. Daarnaast zijn er per categorie prijzen toegekend aan Peter Malaise (Sport), Dieter Telemans (News) en Joris Hermans (Story). Károly Effenberger viel met zijn foto eveneens in de categorie Portrait in de prijzen.

Een portret van een man en zijn verhaal: Károly Effenberger

Károly Effenberger is sinds 2005 fotograaf. Hij studeerde portret- en documentairefotografie aan de Amsterdam Photo Academy. Momenteel werkt de meermaals bekroonde freelance fotograaf (o.a. winnaar ‘Nikon Press Photo Award’ categorie Portrait in 2015) voor tal van Belgische en internationale opdrachtgevers.

Zijn technisch perfect portret van Bernard Wesphael is een samenvatting van heel het verhaal, van verdenking tot vrijspraak.

Nieuws: Dieter Telemans

Voor de jury gaf dit beeld van alle ingezonden beelden het best de gevoelens van na de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 weer.

9 © Dieter Telemans

Sport: Peter Malaise

Jury: “Deze foto van Mathieu Van der Poel geeft de wereld van het professioneel veldrijden ten voeten uit weer. Je ziet in dit beeld steeds weer nieuwe details. De veldrijder, het slijk aan de benen, de lijnen van het wielertruitje, de mouwen van de journalisten, het kunstgras. De hoge saturatie onderstreept het democratische van het gebeuren.”

9 © Peter Malaise

Stories: Joris Hermans

Een mooie reeks waarbij nagedacht is over volgorde, inhoud en compositie. Geheel in de stijl van de moderne Amerikaanse school.

9 © rv Joris Hermans
9 © rv Joris Hermans

Promising Young Photographer: Sanne De Wilde

In tegenstelling tot de andere categorieën waarbij een foto of een reeks bekroond worden, wordt voor de ‘Promising Young Photographer Award’ geen serie op zich maar de meest beloftevolle fotograaf van onder de 30 jaar bekroond. Iedere deelnemer aan deze categorie stuurt maximaal 10 foto’s in, die al dan niet een geheel vormen, maar vooral de kwaliteit van de fotograaf aantonen.

9 © Sanne De Wilde
9 © Sanne De Wilde
9
© Sanne De Wilde
9 © Sanne De Wilde