Podgrond

Deze podcast over Poolse dromen tussen Friese komkommers is het wachten meer dan waard

Hartverscheurende ervaringen van de 31-jarige Pawel die zo graag bij het dorp wil horen

1 Pawel, de Poolse plukker, tussen de komkommerplanten. © Verena Blok

In de rubriek Podgrond gaan we op zoek naar de beste podcasts. Deze week: Pawel, de Poolse plukker van Maartje Duin.

Maak kennis met Pawel: 31 jaar oud, alleenstaand en op zoek naar een nieuw leven in Friesland. In Polen werkte hij in een fabriek voor 350 euro per maand. Nu plukt hij komkommers in een serre, in een gehucht met de naam Sexberium. Wonen doet hij met zeven andere Polen in een klein huurhuisje vlakbij.

Wanneer hij in Friesland aan het werk is, mist hij de feestjes in Polen. Op vakantie in Polen denkt hij nostalgisch terug aan zijn nieuwe leven in Friesland. Hij zou graag een meisje leren kennen, liefst in Nederland. Relax en zorgeloos leven zoals de Nederlanders, dat is zijn grote droom. Het liefst zou hij eens mee kaatsen met de buren op het volgende dorpsfeest.

Share

'Polen zijn vieze mensen, maar we hebben ze nodig, want anders hebben we geen groenten'

Inwoner van Sexberium

In de vierdelige podcastreeks Pawel, de Poolse plukker volgen we Pawel op zijn werk, bij hem thuis en ook op vakantie met kerst in Polen. In het Pools, het Engels, het Nederlands en het Fries. En we horen niet enkel zijn verhaal, maar ook hoe de andere bewoners van het dorp over hem denken: “Het zijn hele vieze mensen, maar we hebben ze wel nodig, want anders hebben we geen groenten.”

Slowradio

Share

Het is hartverscheurend te horen hoe discriminerend sommige Friesen zijn ten opzichte van deze harde werkers

Maker van deze podcast is niemand minder dan Maartje Duin – onlangs nog tot meesterverteller van Nederland verkozen met haar radio-essay De verdwijners. Ze beheerst de kunst van het vertellen in geluiden zo goed dat we ons van de eerste minuut al aan de zijde van Pawel wanen. We krijgen ruim de tijd om hem en zijn omgeving in ons op te nemen en zijn woorden te laten doordringen. Slowradio van de bovenste plank, zeg maar. Het verveelt geen seconde.

Dit is bovendien een podcast die ons aan het denken zet. Want heb je je ooit afgevraagd waar die Poolse bouwvakkers, die je huis verbouwen, wonen? Of ze thuis een gezin achterlaten? En wat hun dromen zijn?

Het is hartverscheurend te horen hoe discriminerend sommige Friesen zijn ten opzichte van deze harde werkers. Maar Polen zijn een van de grootste groepen migranten in Nederland, en veel mensen vrezen dat ze hun jobs inpikken. Dat staat in hard contrast met de vrolijke nieuwsgierigheid van Pawel en zijn wil om er toch bij te horen in dat dorpje in het noorden.

Wij beluisterden alle afleveringen intussen in avant-première en – eerlijk – we vinden het sneu dat de wereld ze niet ook ineens mag binge-luisteren. De afleveringen worden week na week gelost. Maar voor slowradio moet je misschien wel  wat geduld hebben. En neem het van ons aan: deze keer is het ook écht de moeite om een week te wachten op het volgende verhaal van Pawel.

Pawel, de Poolse plukker is te beluisteren via iTunes en SoundCloud.

Dossier Podgrond
Dossier Podgrond

In Podgrond legt onze redactie haar oor te luister bij de beste podcasts.

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine