Video

De onverwachte superster van Pukkelpop: Cora van Mora

- Femke Vandevelde, Sam Feys en Fernand Van Damme

Nederlands bekendste exportproduct: niet Heineken of drop, maar Cora van Mora natuurlijk. Het levende uithangbord van het diepvriessnackmerk komt dit weekend feesten op Pukkelpop en dat leidt tot hysterische taferelen. "Overal word ik aangeklampt."

De Petit Bazar, het hyperactiefste podium van Pukkelpop, wordt ieder jaar op een andere manier ingekleed. Dit jaar is dat Hup Holland Hup, inclusief Marco Borsato-hits door de speakers galmend, kaasbordjes en een heuse Mora-kroketmuur. Cora kan niet op het appel ontbreken.

2 Cora van Mora. © Sam Feys

Cora, ben jij het na al die jaren niet beu om die kroketten te promoten?
(ontwijkend) "Hier op het festival promoot ik geen kroketten. Ik sla met de festivalgangers aan het feesten. Pukkelpop is geweldig."

Hoe verklaar jij het succes van het merk Cora? Is het te wijten aan de smaak, of eerder aan jouw persoon?
(lacht) "Het merk is natuurlijk Mora, en niet Cora. Neen, serieus. Wat wij maken in de keukens van Mora is heerlijk. Het verkoopt zichzelf."

Wat is je favoriete snack? 
"Garnaalkroketten. Op en top Belgisch en van het lekkerste wat er is."

Hoe verschillen de Belgische snackgewoontes met die van Nederlanders?
"Nederlanders zullen het niet graag horen, maar Belgen zijn creatiever. Ze eten al eens een sateetje of een bamischijf. Nederlanders houden het altijd bij de klassieke kroket."

Share

Na 31 jaar vind ik het nog altijd enig

Cora

Steeds meer festivals breiden hun foodaanbod gevoelig uit en trekken topchefs als pakweg Sergio Herman aan. De tijd dat we enkel hamburgers en frieten eten, is voorbij. Zien jullie hen als concurrenten?
"Het is net leuk dat er meer opties zijn. Meer culinaire hoogstandjes voor de mensen, wat kan ik daar nu tegen hebben? Maar wij zijn nog steeds de lekkerste." (lacht)

Jij kan geen vijf meter ver lopen of je wordt aangeklampt. Ben je dat niet beu?
"Als ik daarnet naar een optreden van Broederliefde wilde kijken, werd ik overal aangeklampt. Iedereen moest en zou met mij op de selfie. En ik doe dat met plezier. Na 31 jaar vind ik het nog altijd enig. De kroon van krokettenkoningin houd ik nog even op."

2 © Sam Feys
Dossier De wei, de wereld
Dossier De wei, de wereld

De hele zomer lang lokken we u uit uw festivaltent met reportages, interviews en recensies.

Lees alle artikels
Dossier DM Video
Dossier DM Video

De beste video's van De Morgen verzameld.

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine