Kunstbende

De Kunstbende is dood, maar nog niet begraven

1 Finalisten van De Kunstbende in 2013. © Jimmy Kets

"Er zat sleet op de formule en we zaten vast in een administratief moeras." Na achttien jaar is het over en uit met De Kunstbende, de wedstrijd voor artistiek aangelegde jongeren. Maar organisator Villanella broedt al op iets nieuws.

Achttien jaar. Eindelijk is De Kunstbende volwassen, maar afgelopen weekend viel finaal ook het doek over de jaarlijkse wedstrijd voor scholieren die zich willen meten als muzikant, schrijver, modeontwerper of in een andere artistieke discipline. Hélène Devos (nu actrice bij Toneelgroep Amsterdam), beeldend kunstenaar Nick Ervinck en Balthazar: het zijn maar enkele artiesten die zich ooit inschreven voor De Kunstbende. 

"Maar eigenlijk is het een klein mirakel dat we al die jaren zo goed overeind zijn gebleven", vindt Marc Verstappen van Villanella. "De manier waarop jongeren omgaan met vrije tijd en creativiteit is immers veranderd en de schotten tussen de verschillende kunstdisciplines zijn achterhaald. Online zijn de grenzen tussen pakweg foto, video en schrijven ook verdwenen."

Share

'We raakten verstrikt in een administratief moeras. 90 procent van onze activiteiten kwam plots niet meer in aanmerking voor subsidie'

Marc Verstappen van Villanella

Meten is weten

Ook de wedstrijdformule heeft volgens Verstappen zijn beste tijd gehad. "Destijds waren wij zowat de enige artistieke wedstrijd, samen met Humo's Rock Rally. Maar ondertussen zijn er zoveel regionale wedstrijden dat de formule niet meer interessant is."

Het duwtje in de rug was uiteindelijk de moeilijke verhouding met administratie. De Kunstbende viel de laatste jaren onder het jeugdwerkdecreet, waar het principe 'meten is weten' volgens hen te ver werd doorgedreven. "We raakten verstrikt in een administratief moeras. 90 procent van onze activiteiten kwam plots niet meer in aanmerking voor subsidies."

Er komt nu een sabbatjaar, en daarna iets nieuws, maar het is nog onduidelijk wat precies. "We merken bij jongeren toch nog steeds een grote behoefte om elkaar fysiek te ontmoeten. Een zeventienjarige West-Vlaming die met poëzie bezig is, vindt het fijn om een paar dagen samen te werken met een Antwerpse leeftijdgenoot met dezelfde interesses, en om in contact te komen met een professioneel schrijver."

cult