Ultimas 2019

Bokrijk, waar hippe vogels thuis zijn

Park slaat nieuwe weg in en wint Ultima Cultureel Ondernemerschap

1 Igor Philtjens en Liesbeth Kees van Domein Bokrijk maakten het park weer relevant. © Stefaan Temmerman

Bokrijk, is dat niet dat duffe park met die oude huisjes in Limburg, waar je vroeger verplicht heen moest op schoolreis? Bestáát dat nog? Ja dus, en het park stelt het prima. 

Bokrijk is drie jaar geleden een nieuwe weg ingeslagen. Het stof moest er dringend af, wilde het park blijven bestaan. Met de slogan ‘de toekomst start nu’ onder de arm werd gezocht naar relevantie. En dat is gelukt, getuige de Ultima Cultureel Ondernemerschap. 

Share

Bokrijk weet tegenwoordig grote namen te strikken, zoals chef Kobe Desramaults en ontwerper Tim Van Steenbergen

Een mooi voorbeeld is BKRK of Bokrijk Brandmerkt, dat oude ambachten in de kijker zet en verbindt met hedendaagse technieken. Goed gezien, want pakweg houtbewerking of keramiek is vandaag superpopulair. 

Bokrijk weet tegenwoordig grote namen te strikken. Kobe Desramaults – hipper wordt het niet – heeft er een filiaal van De Superette, waar hij zuurdesembrood bakt in een houtoven. In een gerestaureerde Kilbershoeve, jazeker. Ontwerper Tim Van Steenbergen maakte op zijn beurt een capsulecollectie voor BKRK textiel. Niet alleen houdt Bok­rijk zo ons immaterieel erfgoed levend, het biedt ook een platform aan innovatief vakmanschap via de jaarlijkse BKRK-awards. Goed voor onze jonge talenten. Maar de Ultimas-jury is ook onder de indruk van de slimme merchandising, broodnodig voor de financiering van het openluchtmuseum, en te vinden in heel Vlaanderen, tot de Biënnale Interieur in Kortrijk toe.

Kers op de taart is het VAKlab, het expertise- en dienstencentrum van Bokrijk voor hedendaagse vaklui die willen ondernemen. De frisse kennis die daar wordt uitgewisseld, smokkelen ze dan weer het museum binnen – een win-winsituatie. Zal er in de toekomst ook plaats zijn voor jong talent uit de superdiverse samenleving? De jury laat weten dat ze erg benieuwd is. 

Dossier Ultimas 2019
Dossier Ultimas 2019

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine