buitenland

Zwitserland zegt neen tegen automatische uitzetting buitenlanders met strafblad

2 © REUTERS

Een meerderheid van de Zwitsers zegt neen tegen het omstreden voorstel van de rechtspopulistische Zwitserse Volkspartij (SVP), 's lands grootste partij, om buitenlanders met een strafblad - ook al is dat maar miniem - automatisch uit te wijzen. Met de helft van de 26 kantons geteld kant 56 procent zich tegen het voorstel, 44 procent is er voor. Daarmee is de voorsprong van het "neen"-kamp wel wat gekrompen.

2 Er daagden meer Zwitsers dan anders op voor dit referendum. © EPA

De opkomst zou hoger liggen dan gemiddeld in Zwitserland. Gewoonlijk daagt iets meer dan 40 procent van de kiezers op. Nu stonden er in verschillende steden, zoals in Bern en Lausanne, wachtrijen aan de stembureaus.

Het Zwitserse volk sprak zich in 2010 al eens uit over het terugsturen van buitenlanders met een strafblad, ook al op initiatief van de SVP. Het voorstel werd toen goedgekeurd met 52,9 procent van de stemmen. Het Zwitserse parlement beperkte echter de reikwijdte van het wetsontwerp en voegde in maart vorig jaar een clausule toe waardoor rechters de automatische uitzetting van veroordeelden in bepaalde gevallen kunnen tegenhouden. De vraag die deze keer werd voorgelegd, was veel directer, en de lijst met misdaden die in aanmerking kwamen voor een uitwijzing, was ook uitgebreid.

De Zwitserse regering en het parlement achten het "uitwijzingsautomatisme" in strijd met de fundamentele regels en basisprincipes van de rechtsstaat en ook ingaand tegen het volkenrecht.

nieuws

cult

zine