Vluchtelingen

Zwembaden nemen maatregelen na incidenten: aparte banen en maximum 15 asielzoekers tegelijk

- JVN/SSB/JHM/DLO/DND/JSA - Bron: Het Laatste Nieuws
1 Het zwembad van Koksijde. © BELGA

Het parket van Veurne onderzoekt opnieuw twee 'incidenten' met asielzoekers in het zwembad van Koksijde - volgens onze bronnen opnieuw niets al te ernstigs. Nadat ook in Eeklo een klacht binnenliep van een jong meisje dat begin deze maand werd lastiggevallen, nemen steeds meer zwembaden maatregelen om het zwemmen in goede banen te leiden.

Het blijft opletten voor overdreven reacties. Ook al blijkt dat de zogenaamde zwembadaanrander van Koksijde - een 23-jarige Irakees - hoegenaamd geen 11-jarig meisje heeft betast. De man zit echter nog steeds vast in een gesloten centrum en zijn advocaat diende gisteren een verzoekschrift in om hem zo snel mogelijk vrij te krijgen.

Gisteren doken er opnieuw twee klachten op over asielzoekers in het zwembad van Koksijde. Het parket van Veurne onderzoekt de zaak, maar volgens onze bronnen zou er allerminst sprake zijn van seksueel geweld.

Ook in Eeklo loopt een onderzoek. Een bewoner van het asielcentrum heeft in het stedelijk zwembad 'aanstootgevend gedrag' vertoond bij een jong meisje. Dat werd naar eigen zeggen lastiggevallen en diende klacht in. De feiten dateren van begin deze maand, maar komen nu pas aan het licht door de ontstane commotie in Koksijde. "Er is inderdaad een incidentje geweest in ons zwembad", bevestigt burgemeester Koen Loete (CD&V+), maar hij spreekt tegen dat er een structureel probleem zou zijn met asielzoekers.

Minder veilig

Share

De oplossingen zijn divers: aparte zwembanen, met maximaal 15 tegelijk of enkel onder begeleiding

De meeste zwembaden die gisteren werden gecontacteerd zien het nut van extra regelgeving niet in. Andere nemen wel "het zekere voor het onzekere". In zwembad Olympos in Dendermonde - vlak naast de Abdijschool waar minderjarige asielzoekers verblijven - heeft zich nog niets voorgedaan, maar maken ze nu toch afspraken rond vluchtelingen. Hun aantal wordt fors gelimiteerd - maximumaantal 15 - en ze zijn alleen nog welkom mét begeleider. Ze waren de voorbije weken met te veel en dat maakt het zwemmen voor iedereen minder veilig. "De laatste keer kwamen ze zelfs met 70 tegelijk", legt zwembadcoördinator Tijs Robbens uit. "Op zich is daar geen enkel probleem mee, maar wij hadden door de overrompeling haast geen overzicht meer om de veiligheid te garanderen." Voorts liet het gemeentebestuur nog eens extra weten aan alle asielzoekers wat de gewenste zwemkledij is.

In Sint-Niklaas hebben ze voor meer redders gezorgd om zich te bekommeren om de vluchtelingen. "Die springen vaak onbezonnen in het water, terwijl ze eigenlijk niet goed kunnen zwemmen", zegt sportschepen Peter Buysrogge (N-VA).

Tot slot hebben ze in Overijse twee banen vrijgemaakt. "Asielzoekers zijn welkom tijdens het doelgroepzwemmen op donderdagavond", zegt zwembaddirecteur Mario Van Rossum. "Dat gaat van aquadisco tot seniorenzwemmen, maar er zijn nog twee baantjes vrij. Die hebben we nu toegewezen aan de vluchtelingen. Enkele trainers van de zwemclub hebben zich aangemeld om hen te leren zwemmen."