Zweden

Zweden heeft na maanden zwoegen nieuwe regering

- Eric van den Outenaar - Bron: De Volkskrant
1 Sociaaldemocraat Stefan Löfven staat de media te woord, nadat hij voor de tweede keer is beëdigd als premier van Zweden. © AP

Na ruim vier maanden onderhandelen heeft Zweden een nieuwe regering. De Sociaaldemocraten en de Milieupartij, die de afgelopen vier jaar het Scandinavische land bestuurden, kunnen opnieuw gaan regeren. Daarvoor heeft deze minderheidscoalitie een politieke deal moeten sluiten met de Centrumpartij en de Liberalen, twee rechtse partijen die in ruil voor gedoogsteun liberale hervormingen vooropstelden.

Het was de afgelopen maanden een enorme worsteling voor zowel de linkse als rechtse middenpartijen om tot een politiek akkoord te komen. De Centrumpartij en de Liberalen behoorden tot de zogeheten ‘Alliantie’, een politiek verbond dat al vijftien jaar op rechts als hoogste doel heeft de Sociaaldemocraten van hun troon te stoten.

 Annie Lööf, de 35-jarige partijleider van de Centrumpartij, zei kort na de verkiezingen dat ze eerder haar schoen zou opeten dan Stefan Löfven, de sociaaldemocratische premier, opnieuw vier jaar aan de macht te helpen.

nieuws

cult

zine