Aanval op Syrië

Zwaarste kritiek op Trump komt van eigen achterban

Trump gaat 'te ver' en 'niet ver genoeg'

- Michael Persson - Bron: Volkskrant
1 President Donald Trump. Voor de een gaat hij te ver met de militaire aanval, voor de ander gaat hij niet ver genoeg. © AP

Voor- en tegenstanders op de Amerikaanse aanval in Syrië vind je bij Democra­ten en Republikeinen. Maar de zwaarste kritiek op president Trump komt van zijn achterban.

De aanval was zo gek nog niet, naar Amerikaanse maatstaven. De beschieting van drie Syrische gifgasdoelen past in een traditie van opportunistische morele opwinding die in de jaren 90 leidde tot bombardementen op Servië, in de jaren nul tot de aanval op Irak, en in de jaren tien tot bombardementen op Libië. Ook Donald Trump bezit die Amerikaanse wil tot actie: we moeten iets doen.

Operatie

De militaire operatie toont iets van zeldzame presidentiële continuïteit. Met het bombardement deed Trump iets wat zijn voorganger Barack Obama al veel eerder had willen doen. Met de zoveelste gifgasaanval overschreed de Syrische leider Assad vorige week voor de zoveelste keer de rode lijn die Obama in 2012 in het zand had getrokken.

zine