Dierenwelzijn

Zuid-Amerikaanse merries worden nog altijd mishandeld op bloedboerderijen voor Europees vee

- Charlot Verlouw - Bron: Trouw
1 Hoeveel en hoe vaak het hormoon precies in Europa gebruikt wordt, is onduidelijk, omdat registratie ontbreekt. © ANP

Nog steeds worden merries mishandeld op 'bloedboerderijen' in Zuid-Amerika. Dat tonen beelden van de Animal Welfare Foundation aan.

Drachtige merries in Uruguay en Argentinië worden stelselmatig mishandeld en misbruikt om hormonen uit hun bloed te winnen. Dat stelt dierenorganisatie Animal Welfare Foundation (AWF). Die hormonen worden gebruikt in vruchtbaarheidsmedicatie voor vee.

PMSG of pregnant mare serum gonadotrophin

In de melkveehouderij en varkenshouderij worden vruchtbaarheidshormonen gebruikt om de productie te verhogen: ze helpen dieren sneller opnieuw drachtig te worden.

15 tot 40 procent van de melkkoeien wordt eens of vaker met vruchtbaarheidshormonen behandeld, schat de dierenartsenorganisatie KNMvD. Bij zeugen ligt dat percentage lager.

In België komt PMSG als actieve stof voor in enkele diergeneesmiddelen om de vruchtbaarheid te bevorderen.

Er wordt geen PMSG geproduceerd in ons land.
                        

AWF maakte in januari en april van dit jaar een maand lang stiekem foto’s en video-opnamen bij vijf bedrijven in Argentinië en Uruguay. Daarop is te zien hoe merries worden geslagen met stokken. De vermagerde dieren staan met open wonden aan hun benen en buik in de weide. Veulens worden geaborteerd. Het is niet de eerste keer dat zulke beelden naar buiten komen: in 2015 en 2017 trok AWF ook al aan de bel.

nieuws

cult

zine