Turkije

Zeven journalisten voorlopig vrijgelaten in controversieel Cumhuriyet-proces in Turkije

Vier voornaamste journalisten blijven aangehouden

Zeven aangeklaagde journalisten van de Turkse krant Cumhuriyet worden vrijgelaten. Dat heeft een Turkse rechtbank bepaald. Hoofdredacteur Murat Sabuncu en vijf anderen moeten van de rechter echter gevangen blijven zitten, berichtte de krant Hürriyet. Andere beklaagden in deze zaak waren al eerder vrijgelaten in afwachting van hun proces.

1 © AP

Onder de zeven medewerkers die voorlopig vrij zijn, bevindt zich onder meer karikaturist Musa Kart. De vier die opgesloten blijven, zijn columnist Kadri Gürsel, onderzoeksjournalist Ahmet Sik, hoofdredacteur Murat Sabuncu en eigenaar Akin Atalay. De aanklager had in zijn pleidooi gevraagd slechts vijf beklaagden vervroegd vrij te laten, maar de rechter besliste zeven van hen vrij te laten.

De vier voornaamste journalisten van de Turkse krant Cumhuriyet blijven wel opgesloten. 

In totaal staan 17 journalisten, directeurs of andere medewerkers die voor Cumhuriyet werken of werkten terecht in dit proces, onder meer omdat ze verschillende "gewapende terreurbewegingen", zoals de PKK, de extreemlinkse DHKP-C en de Gülenbeweging, geholpen zouden hebben. Ze riskeren tot 43 jaar cel. Elf van hen, onder wie ook de zeven die binnenkort voorwaardelijk vrijkomen, zitten bijna allemaal al negen maanden opgesloten.

Hun proces begon maandag, en is vrijdagochtend hervat met de pleidooien van de advocaten. Volgens de site P24, gespecialiseerd in de persvrijheid, zitten in Turkije momenteel 166 journalisten opgesloten, de meesten van hen in het kader van de noodtoestand na de mislukte staatsgreep. De Turkse president Erdogan heeft de mislukte staatsgreep in juli 2016 aangegrepen om elke oppositie tegen zijn regering hard de kop in te drukken.

Lees ook: Uitgerekend op de Dag van de Persvrijheid begint Turkije met de grootste strafzaak tegen de vrije pers (+)

cult

zine