Interview

Yanis Varoufakis: "Europa beleeft opnieuw een 1930-moment"

Voormalig Grieks minister lanceert nieuwe aanval op 'Europa's diepe establishment'

Twee jaar na zijn frontale botsing met het Europese establishment is Yanis Varoufakis back in town. De voormalige Griekse financiënminister staat op het punt om een nieuwe pan-Europese partij op te richten en pakt uit met een onthullend boek. “De impact van het Europese besparingsplan op de Grieken is samen te vatten in drie woorden. Permanent. Grote. Depressie.”

We herinneren ons Yanis Varoufakis als de flamboyante financiënminister die met zijn Yamaha XJR naar kabinetsraden reed en in Brussel een zware strijd voerde met de machtige bedenkers van het strenge besparingsplan voor Griekenland. Die laatsten gaven niet toe, waarna een gedesillusioneerde Varoufakis na amper zes maanden opstapte en van het wereldtoneel verdween.

Maar nu is de Griekse non-conformist/econoom terug: zijn beweging DiEM2025 staat op het punt om te transformeren tot een Europese politieke partij en zijn nieuwe boek Volwassenen onder elkaar wordt door The Guardian omschreven als ‘een van de beste politieke memoires sinds mensheugenis’.

nieuws

cult

zine