Verenigde Staten

Witte Huis ontkent berichten over inzetten Nationale Garde voor klopjacht op illegale vluchtelingen

- Redactie, Ben Van Raaij - Bron: AP, Reuters, De Volkskrant
1 © Photo News

Volgens persbureau Associated Press zou de regering-Trump er sterk aan denken 100.000 troepen van de Nationale Garde in te zetten om de klopjacht naar illegale vluchtelingen in de staten op de grens van de Verenigde Staten met Mexico op te voeren. Het Witte Huis ontkent die geruchten echter.

Het Amerikaanse persbureau Associated Press kwam met de info naar buiten op basis van een concept-memo van de regering die het toegestuurd kreeg. In die memo stelde de regering voor om meer dan 100.000 reservisten van de National Guard in te zetten om miljoenen illegale immigranten uit te zetten die in de staten langs de Mexicaanse grens wonen. 

Het voorstel zou opgesteld zijn door minister van binnenlandse veiligheid John Kelly, een gepensioneerde viersterrengeneraal van de Marines, en zou een ongekende militarisering betekenen van de aanpak van illegale immigratie, een van de speerpunten van het beleid van president Donald Trump. 

Het Witte Huis ontkent de informatie die AP op basis van de niet nader geïdentificeerde memo naar buiten bracht volledig.  Volgens woordvoerder Sean Spicer is het AP-bericht "100 procent onjuist" en "onverantwoordelijk". "Er is beslist geen initiatief om de National Guard in te zetten om illegale immigranten uit te zetten." Waar het concept-memo dan vandaan komt bleef onduidelijk.

Ook woordvoerders van de gouverneurs van de staten Arizona, Utah, Nevada, Californië, Colorado, Oklahoma, Oregon en New Mexico lieten AP gisteren weten dat zij het plan niet kenden. Ze wilden niet inhoudelijk reageren of zeiden dat het te vroeg was om te zeggen of zij zouden meewerken.

Grensstaten 

Volgens het door AP geciteerde plan wordt gedacht aan de inzet van nationale gardisten, een militaire reserve, in de vier staten die direct grenzen aan Mexico (Californië, Arizona, New Mexico en Texas) en in zeven belendende staten (Oregon, Nevada, Utah, Colorado, Oklahoma, Arkansas en Louisiana). 

De gouverneurs van de elf staten zouden volgens het concept-memo hun nationale gardisten naar keuze kunnen inzetten. De reservisten zouden in het kader van een programma voor federaal-statelijke samenwerking dezelfde bevoegdheden krijgen als officieren van de immigratiedienst en illegalen mogen aanhouden, ondervragen en opsluiten. Bijna de helft van de 11,1 miljoen illegalen in de VS leeft in de betrokken elf staten.

Nationale gardisten zijn in het verleden incidenteel bij grensbewaking ingezet, maar nooit op deze schaal. In juli 2014 zette toenmalig gouverneur van Texas Rick Perry duizend reservisten in om te helpen bij het beteugelen van de groeiende instroom van minderjarige illegalen uit Midden-Amerika.

De 11 pagina's tellende memo zou gericht zijn aan de hoofden van de federale diensten voor immigratie en douane en grensbewaking en zou voortbouwen op Trumps presidentieel besluit over immigratie en grensbewaking van 25 januari, hoewel dat geen melding maakt van de inzet van de nationale garde.

Gecirculeerd 

Het stuk zou gedateerd zijn op 25 januari en zou wekenlang op het ministerie van binnenlandse veiligheid hebben gecirculeerd. Stafleden zeiden gisteren tegen AP dat in hun afdelingen de discussies nog volop gaande waren.

nieuws

cult