Strijd tegen IS

Wie is de mysterieuze scherpschutter die jacht maakt op IS?

Man zou al drie kopstukken gedood hebben

- redactie - Bron: Bild, The Telegraph, Daily Mail
3 Archiefbeeld ter illustratie. © ap

Een mysterieuze sluipschutter heeft de jacht geopend op de jihadisten van terreurbeweging Islamitische Staat in Libië. Zijn schoten komen schijnbaar uit het niets en slaan de terreurdelegatie in kuststad Sirte met dodelijke precisie om de oren. De sniper slaagde er volgens Libische bronnen op korte tijd in om drie IS-leiders uit te schakelen. En de jihadisten? Die zetten wanhopig alles op alles om de gevreesde 'Daesh-jager' op te sporen, beweren getuigen.

In tien dagen tijd zou de scherpschutter zeker drie terreurleiders richting eeuwige jachtvelden hebben gestuurd.

Volgens Libya Prospect is zijn eerste slachtoffer de Soedanese chef Hamad Abdel Hady. De leider van de lokale shariarechtbank, die dus het gewelddadige gevoel voor rechtvaardigheid van IS representeert, zakte in elkaar op 13 januari na een welgemikt schot.

De volgende die volgens lokale media kennis maakte met de loop van de scherpschutter is IS-topman Abu Mohammed al Dernawi. Hij werd op 19 januari gedood nabij zijn eigen huis. En dan is er nog Abdullah Hamad al Ansari, een gezaghebbende commandant uit Zuid-Libië, die op 23 januari plots neergehaald werd toen hij uit een moskee wandelde.

Heldenstatus

3 IS-rebellen paraderend door de straten van Sirte (Archiefbeeld). © afp
3 Libische rebellen op zoek naar posities van IS-militanten (Archiefbeeld). © reuters

Volgens een anonieme bron zit de schrik er bij de IS-strijders in Sirte goed in. Ze sweepen de hele stad in een poging de mysterieuze sniper te vinden, klinkt het.

De wilde speculaties rond de scherpschutter (want nieuws uit de belegerde regio valt natuurlijk altijd moeilijk te bevestigen) gaan alvast als een lopend vuurtje rond bij de lokale bevolking, zo meldt de Libya Herald. Voor de inwoners is de 'Daesh-jager' een ware held en een welgekomen sprankeltje hoop te midden van de bloedige terreur.

In Sirte zitten zo'n 3.000 IS-militanten. De terreurbeweging nam de geboorteplaats van de Libische leider Muammar Kaddafi vorig jaar in.