Oorlog

Wereld een pak minder vredevol dan tien jaar geleden

- PG - Bron: Reuters, VRT NWS, IEP
1 Beelden van een Palestijns vluchtelingenkamp aan de rand van de Syrische hoofdstad Damascus, net bevrijd van IS door het Syrische leger. © AFP

De wereld kent minder vrede dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit de jaarlijkse 'Global Peace Index', een jaarlijkse index van alle landen in de wereld door het Australische Institute for Economics and Peace (IEP). Weinig verrassend zagen vooral het Midden-Oosten en Noord-Afrika een pak meer oorlog dan tien jaar geleden.

"De reden voor deze graduele neergang van vrede is eigenlijk terug te voeren op de conflicten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en de effecten die de conflicten hebben in andere gebieden", zegt Steve Killelea, hoofd van het IEP aan persagentschap Reuters.

Killelea verwijst bijvoorbeeld naar het conflict in Syrië, dat nu al jaren aansleept en een hele regio meetrekt in een oorlog en zorgde voor een massale exodus richting Europa. Het IEP concludeert dan ook dat er nog nooit zoveel mensen op de vlucht waren, zo meldt de VRT.

Die conflicten zorgen ervoor dat de wereldeconomie ook flink wat welvaart misloopt, zo becijferde het IEP. Door allerlei data te bundelen en te vergelijken, plakten de Australiërs daar ook een cijfer op: in 2017 zouden het geweld ons allemaal zo'n 14,8 miljard dollar (12,6 miljard euro) hebben gekost. Dat komt volgens het onderzoeksinstituut neer op bijna 2.000 dollar per persoon.

Syrië is het minst vredevolle land, IJsland is volgens de Australische onderzoekers dan weer de meest vredevolle plek op aarde. Op de lijst van 163 landen staat België op de 21ste plaats.

cult

zine