Verenigde Staten

Wat wist Mike Pence echt?

- JC - Bron: CNN, Washington Post

Ondanks nieuwe onthullingen dat Trumps team hier al eerder van op de hoogte werd gebracht, blijft vice-president Mike Pence erbij dat hij via de media vernam dat de inmiddels ontslagen nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn banden had met Turkije. Dat heeft een medewerker van Pence verklaard.

1 Amerikaans vice-president Mike Pence. © Reuters

De vraag wat Pence wist, en wanneer, hangt al maanden in de lucht. Wat wist hij over Flynns gesprekken met de Russische ambassadeur in Washington? En wat wist hij over diens lobbywerk voor Turkije?

The New York Times onthulde gisteren dat Flynn, nog voor Donald Trump de eed aflegde als president, zelf het transitieteam op de hoogte bracht van het federale onderzoek naar zijn banden met Turkije. Toch nam hij op 20 januari zijn intrek in de West Wing, als Trumps topadviseur voor binnenlandse veiligheid.

Mike Pence wist naar eigen zeggen van niets. Misschien gaf stafchef Don McGahn, die door Flynn op de hoogte was gebracht, de informatie niet aan hem door. Maar, zo redeneert The Washington Post, dat is zeer onwaarschijnlijk gezien Pence het transitieteam van Trump leidde.

Interview met Fox

Share

Ondanks alles speelde Pence uiteindelijk een centrale rol in het ontslag van Flynn

Het is niet de eerste keer dat Pence beweert niet op de hoogte geweest te zijn van cruciale informatie die opdook tijdens de transitieperiode. In een interview met Fox News in maart zei hij al dat "dit het eerste is dat ik hoor" van Flynns lobbywerk voor een Turks zakenman. Ook al was zijn gelobby toen al maanden in het nieuws.

Volgens CNN ontving Pence in november bovendien een brief waarin de Democratische leider in het Toezichtcomité van het Huis van Afgevaardigden, Elijah Cummings, zijn zorgen uitte over het buitenlandse werk van Flynn. Cummings had het over "de schijnbare belangenvermenging van Michael Flynn" omwille van zijn lobbywerk en zijn openbare uitspraken om de Turkse regering te bevoordelen, en zijn door Rusland gesponsorde speech in Moskou in december 2015.

Banden met Rusland

Ondanks alles speelde Pence uiteindelijk een centrale rol in het ontslag van Flynn. Toen in februari bekend raakte dat Flynn de sancties tegen Rusland had besproken met ambassadeur Sergej Kisljak, kwam Pence onder vuur te liggen. Hij had eerder immers beweerd dat een dergelijk gesprek nooit had plaatsgevonden - daarvan had Flynn hem persoonlijk verzekerd.

Nadat hij Flynn tot ontslag had gedwongen, verduidelijkte president Trump dat hij dat niet deed omwille van zijn gesprek met Kisljak, maar wel omdat hij tegen Pence gelogen had.

Share

Na het ontslag van FBI-baas James Comey kwam Pence opnieuw in het oog van de storm terecht

En ook na het ontslag van FBI-baas James Comey, vorige week, kwam Pence opnieuw in het oog van de storm terecht. Ter verdediging van president Trump verzekerde de vice-premier dat het ontslag volgde op aanbevelingen van het departement Justitie en niets te maken had met het onderzoek naar Russische inmenging in de verkiezingen. 

Maar dat was buiten de president zelf gerekend. Een dag later zei die aan NBC News dat hij eerder al beslist had Comey te ontslaan, en dat hij het ook gedaan zou hebben zonder de aanbeveling van Justitie. Bovendien legde hij een duidelijke link met het onderzoek: "Toen ik besliste hem te ontslaan, zei ik tegen mezelf: 'Dit Rusland-ding is een verzonnen verhaal.'"

En zo komt de geloofwaardigheid van Pence steeds meer in het gedrang.

nieuws