Shutdown

Wat merken de Amerikanen nu echt van Trumps gevecht met het Congres?

Shutdown evenaart op 21ste dag record uit 1995

- Bert Lanting - Bron: De Volkskrant
1 President Donald Trump spreekt de pers toe aan het Witte Huis. Hij staat op het punt om te vertrekken naar Texas, terwijl de shutdown nog steeds aan de gang is. © AP

De gedeeltelijke sluiting van het overheidsapparaat, waarmee president Trump de Democraten in het Congres wil dwingen 5 miljard euro ter beschikking te stellen voor de bouw van een muur langs de grens met Mexico, gaat haar 21ste dag in. Daarmee evenaart Trump het record van de shutdown in 1995 onder president Clinton. Wat merken de Amerikanen van het gevecht tussen Trump en het Congres?

Allerlei diensten liggen stil

Niet alle overheidsdiensten worden getroffen door de shutdown. De financiering van de strijdkrachten, gezondheidszorg en sociale voorzieningen gaat door. Bij elkaar zitten negen ministeries nu al drie weken zonder geld: Landbouw, Justitie, Financiën, Handel, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Transport, Binnenlandse Veiligheid en Huisvesting. Ook het milieuagentschap EPA en de belastingdienst IRS zijn dicht, evenals de FDA, die toeziet op de kwaliteit van voedsel en medicijnen.

nieuws

cult

zine