buitenland

Washington verbiedt gebruik Russische software door federale agentschappen

1 © epa

De Amerikaanse regering heeft gisteren aan alle federale agentschappen een verbod opgelegd om nog software van het Russische Kaspersky Labs te gebruiken. Ze verdenkt het cyberbeveilingsbedrijf van banden met de Russische geheime diensten.

Het bevel aan federale ambtenaren om alle antivirusprogramma's van Kaspersky van hun computers te verwijderen, kwam van de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid ad interim, Elaine Duke. Zij geeft de verschillende agentschappen nu 60 dagen de tijd om plannen voor de omschakeling te ontwikkelen en 90 dagen voor de uitvoering daarvan.

Vrees voor infiltratie
"Het ministerie is bezorgd over de banden die enkele verantwoordelijken bij Kasperky onderhouden met de Russische inlichtingendiensten en andere overheidsagentschappen", zegt Duke. Ze voegt er nog aan toe dat het risico bestaat dat de Russische regering de Kaspersky-producten kan gebruiken om Amerikaanse informatiesystemen te infiltreren.

Kasperky wijst de beschuldigingen van de hand en zegt de beslissing van de Verenigde Staten te betreuren.

Poetin bant buitenlandse software
Vorige week waarschuwde de Russische president Vladimir Poetin dat Russische techbedrijven naast overheidsklussen zullen grijpen als ze buitenlandse software blijven gebruiken. Poetin meent dat dergelijke computerprogramma's een gevaar kunnen vormen voor de staatsveiligheid.

nieuws

cult

zine