Oorlogsdreiging

Waarom Italië zich bewapent met Amerikaanse raketten en bommen

NAVO waarschuwt voor instabiliteit en risico's aan Europese zuidflank

4 Een Amerikaanse - hier onbewapende - MQ-9 Reaper-drone. © ANP Communique

De VS hebben hun goedkeuring gegeven aan de verkoop van meer dan 200 raketten, bommen en andere munitie om twee Italiaanse onbemande vliegtuigen te bewapenen. Die moeten helpen in een betere beveiliging van Europa's zuidelijke grenzen.

De Hellfire-raketten, lasergerichte bommen en andere wapens zijn bedoeld voor de twee tot nu toe onbewapende MQ-9 Reaper-drones die in het bezit zijn van de Italiaanse strijdkrachten. De onbemande vliegtuigen worden nu vooral gebruikt voor bewakings- en verkenningsmissies, maar kunnen elk voor ongeveer 1.700 kilo aan munitie dragen. Daarmee kunnen vijandelijke doelen gericht en snel uitgeschakeld worden. De vliegtuigen werden door de Amerikaanse en Britse luchtmacht in het verleden gebruikt in Afghanistan en Irak.

Dat de toestellen en wapens nu ook ingezet zullen worden aan de zuidgrens van Europa, is opmerkelijk. Het is de eerste keer dat de Amerikaanse regering effectief wapens voor drones verkoopt sinds het in februari een nieuw exportbeleid in die zin goedkeurde. Enkel Groot-Brittannië kocht in het verleden al gewapende drones van de Verenigde Staten, vooral voor missies in het Midden-Oosten.

120 miljoen euro

4 © REUTERS

Met de verkoop is een bedrag van 130 miljoen dollar (120 miljoen euro) gemoeid. Italië vraagt al sinds 2012 om de drones te bewapenen, die het in 2009 kocht. Ook Turkije is momenteel vragende partij voor de aankoop van de wapens. Nederland koopt volgend jaar een onbewapende MQ-9 Reaper-drone.

Dat Italië de wapens nu eerst krijgt, dankt het aan zijn status van 'key ally' en partner van de VS. "Dit is geen beslissing die we snel genomen hebben", zegt een anonieme regeringsbron aan Reuters. "Het is een symbool van ons vertrouwen in Italië als partner. Italië is een verantwoordelijk lid van de internationale gemeenschap en ze stonden elke keer aan onze zijde bij elke belangrijke NAVO- en Amerikaanse missie."

Betere bescherming zuidflank

4 Grootschalige NAVO-oefeningen in Zaragoza, Spanje. © REUTERS

Tegelijk met de verkoop aan Italië raakte ook bekend dat de NAVO vijf onbewapende Amerikaanse Global Hawk-drones aankoopt om de zuidelijke flanken van de alliantie in Europa beter in het oog te kunnen houden. Ook die drones zullen vanuit Italië opereren. Morgen loopt de grootste militaire oefening in jaren af in Spanje, Italië en Portugal. 36.000 soldaten uit 30 landen namen er aan deel.

Die zuidgrens krijgt steeds meer aandacht in het NAVO-beleid, schrijft ook El País vandaag. Want na de grootschalige aandacht die er de laatste tijd is gegaan naar het conflict met Rusland in Oost-Oekraïne, mogen ook de bedreigingen uit het zuiden niet onderschat worden, aldus secretaris-generaal Jens Stoltenberg op het einde van de manoeuvres. "De instabiliteit en de risico's op de zuidflanken bevinden zich heel dicht bij de grenzen van de NAVO", zo zei Stoltenberg in het Spaanse Zaragoza.

IS in Libië

4 © EPA

De NAVO kijkt daarbij vooral naar de gevolgen van de Arabische Lente in de verschillende landen aan de kusten van de Middellandse Zee, maar ook aan de burgeroorlog in Syrië en de aanwezigheid van al-Qaida in Mali en van IS in Libië. Al die feiten samengeteld maken dat het zuiden wel eens een grotere bedreiging zou kunnen vormen dan het oosten.

Volgens de Spaanse minister van Defensie Pedro Morenés moet de NAVO een blikveld van 360 graden hanteren. De alliantie keurde vorig jaar een 'flitsmacht' goed van 40.000 soldaten met als speerpunt 5.000 troepen die bij gevaar binnen de 48 uur inzetbaar zijn.

nieuws

zine