Eerwraak

Waarom is de 'Kim Kardashian van Pakistan' vermoord?

3 Qandeel Baloch © AFP

Qandeel Baloch, een Pakistaanse vrouw die de strenge zeden in haar land met pikante foto's en video's op social media probeerde op te rekken, is door haar broer Waseem gewurgd. Die laatste is intussen opgepakt.

3 Qandeels Broer Waseem, met politie © AFP

Baloch, die in het echt Fauzia Azeem heette, werd gewurgd door haar broer Waseem in haar slaapkamer in het huis van de familie in de stad Multan, waarna haar vader de politie belde.

Baloch, die ook wel de 'Kim Kardashian van Pakistan' werd genoemd, verklaarde op Facebook dat zij de "typisch orthodoxe denkwereld'' van de mensen in Pakistan probeerde te veranderen.

Baloch bood in mei aan te strippen als het Pakistaanse cricketteam zou winnen van aartsrivaal India. Toen ze verloren zette de vrouw een video online waarin zij zogenaamd voor het Indiase team danste in een bikini. Ook was Baloch in een recente muziekvideo te zien, waar ze met blote benen en in een doorkijkblouse op een Urdu-liedje danste. En onlangs postte de Pakistaanse een selfie met een bekende imam, tot grote woede van enkele machtige religieuze figuren.

Qandeel Baloch (@qandeelbalochofficial) * Instagram photos and videos

Selfie met imam

3 © reuters

Broer Waseem is intussen aangehouden voor de moord op zijn zus. Waseem werd zaterdagavond gearresteerd in Dera Ghazi Khan in centraal Pakistan, zo meldt de BBC vandaag. Volgens een Pakistaanse krant heeft hij de moord bekend. Hij verklaarde Qandeel te hebben gedrogeerd en gewurgd "voor het onteren van de naam Baloch".

In Pakistan zijn elk jaar meer dan vijfhonderd mensen, vooral vrouwen, slachtoffer van eerwraak. Ze worden veelal door hun eigen familie omgebracht, om schande die aan de gemeenschap is toegebracht uit te wissen.