buitenland

Waar we ons het meeste zorgen om maken? Islamitische Staat en het klimaat

- Door: FT - Bron: Pew Research Center & IPS
2 Burgers in Europa hebben het meeste schrik van terreuraanslagen gepleegd door IS (zoals die van 22 maart vorig jaar in metrostation Maalbeek en Brussels Airport) en de klimaatverandering (met hier de bosbranden in het zuiden van Frankrijk). © Belga & EPA

Wereldwijd maken mensen zich het meeste zorgen over terrorisme gepleegd door IS en de klimaatverandering. Dat blijkt uit onderzoek van het Pew Research Center. In Europa ziet men bovendien ook de toename van het aantal vluchtelingen, de economische situatie en de recente cyberaanvallen als ernstige bedreigingen.

Het onderzoek legde acht bedreigingen voor aan 41.953 mensen in 38 landen verdeeld over de verschillende continenten. In België werden geen burgers ondervraagd, wel in Frankrijk, Nederland, Duitsland, Spanje, Italië, Griekenland, Hongarije, Zweden, Polen en het Verenigd Koninkrijk.

Hoewel de antwoorden verschillen tussen regio's en landen, komen terreurgroep IS en de klimaatverandering duidelijk als meest genoemde bedreigingen naar voren, met respectievelijk 62 en 61 procent. IS is in achttien van de 38 landen de belangrijkste zorg, voornamelijk in Europa, het Midden-Oosten en de VS. Een van de verklaringen: de meeste van die landen kregen recent zelf te maken met terroristische aanslagen.

De klimaatverandering voert in dertien landen de lijst aan, met name in Latijns-Amerika en Afrika. In Europa staat de zorg om het klimaat in de meeste gevallen op de tweede plek. (lees onder de grafiek verder)

Hacking

Cyberaanvallen en de staat van de wereldeconomie vervolledigen de top vier met elk 51 procent. Vooral in Japan, Vietnam en Zuid-Korea vrezen ze gehackt te worden van buitenaf. In Japan zijn cyberaanvallen zelfs de belangrijkste zorg, meer nog dan de opwarming van de aarde of terreur. Ook Groot-Brittannië, Duitsland en de Verenigde Staten zien dergelijke aanvallen als tweede belangrijkste bedreiging.

De staat van de wereldeconomie voert de lijst aan in Griekenland en Venezuela, waar de bevolking zijn land als een kaartenhuisje in elkaar ziet storten. Zo is het minimuminkomen er in vijf jaar tijd gedaald met liefst 75 procent, tot slechts 36 dollar per maand. De vluchtelingenproblematiek wordt enkel in Hongarije als belangrijkste bedreiging gezien. 

Politiek beïnvloed

Share

De belangrijkste bezorgdheden zijn weinig veranderd tegenover 2016, maar sinds de verkiezing van Donald Trump is er wel meer bezorgdheid over de invloed van de Verenigde Staten

De belangrijkste bezorgdheden zijn weinig veranderd tegenover 2016, maar sinds de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten is er wel meer bezorgdheid over de invloed van de Verenigde Staten. In Europa vrezen Griekenland (met 44 procent), maar bovenal Spanje (59 procent), voor de invloed van de VS.

Zowel in Europa als in Noord-Amerika zijn de antwoorden deels politiek beïnvloed. Wie bijvoorbeeld rechts georiënteerd is, maakt zich duidelijk meer zorgen over het aantal vluchtelingen dan de meer links georiënteerde respondenten. In Duitsland ziet aan rechterzijde 51 procent het aantal vluchtelingen als grote bedreiging, terwijl dat aan linkerzijde amper 14 procent is. In de VS is die kloof merkbaar tussen conservatieve en meer liberale kierzers (60 procent tegenover 14 procent). 

Een gelijkaardige kloof is merkbaar als het op de klimaatverandering aankomt. Met name in de VS is de linkerzijde sterk oververtegenwoordigd: 86 procent ziet er de klimaatverandering als grote bedreiging, tegenover amper 31 procent van de conservatieven. De kloof is - zij het minder uitgesproken - ook terug te vinden in Canada, Nederland, Groot-Brittannië, Zweden en Duitsland.

2 Eind juni nog was er een nieuwe golf van ransomware die tal van computers wereldwijd besmette. Ook bedrijven in ons land werden toen getroffen. © epa

nieuws

zine