syrië

VS: Russische luchtaanval doodt honderden Syrische burgers

1 (Archiefbeeld) Russische luchtaanvallen op Syrië. © AP

De Verenigde Staten hebben Rusland gisteren gekapitteld voor de honderden burgers die zouden zijn omgekomen bij luchtaanvallen in Syrië. Het Russische optreden zou weinig heel laten van de kans op een wapenstilstand tussen de Syrische regering en de belangrijkste rebellengroepen.

"De berichten over Russische aanvallen op Syrische burgers zijn uiterst verontrustend", liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren weten. Uit de verslagen van activisten ter plaatse maakt het departement op dat Rusland "honderden burgers heeft gedood, verleners van eerste hulp inbegrepen". Medische posten, scholen en markten zouden zijn getroffen.

Rusland doet de beschuldigingen af als "clichés en onwaarheden".
De scherpe kritiek van de VS is opmerkelijk, omdat de Amerikaanse regering juist de hulp van Rusland heeft gevraagd om in Syrië een vredesproces van de grond te krijgen. 

Een bestand tussen de rebellen en de regering zou beide landen de ruimte geven om de strijd aan te binden met Islamitische Staat. De vredesonderhandelingen beginnen naar verwachting volgende maand.

Dossier Onrust in het Midden-Oosten
Dossier Onrust in het Midden-Oosten

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine