UNESCO

VS en Israël stappen uit UNESCO

Relatie met VN-organisatie liep al lang stroef

- Femke Van Garderen - Bron: Eigen berichtgeving
1 President Trump weet dat hij de Joodse gemeenschap in de VS met deze boodschap kan behagen. © AFP

Zowel de VS als Israël stapten gisteren in enkele uren tijd uit UNESCO, de cultuur- en onderwijsorganisatie van de Verenigde Naties. En daarover is niemand echt verbaasd.

Vanaf 31 december 2018 zullen de Verenigde Staten niet langer deel uitmaken van de United Nations Educational, Scientific en Cultural Organization, kortweg UNESCO. "Dit is geen luchthartige beslissing. Ze weerspiegelt de zorgen van de VS over de toenemende schulden, de nood aan een fundamentele hervorming en de anti-Israëlische vooringenomenheid bij de organisatie", klonk het bij Buitenlandse Zaken in Washington.

Enkele uren later volgde Israël hun voorbeeld. Premier Benjamin Netanyahu zei dat hij zijn minister van Buitenlandse Zaken had gevraagd het lidmaatschap op te zeggen. Hij noemde het Amerikaanse besluit om dat te doen "dapper en ethisch".

Share

'Dit is geen luchthartige beslissing. Ze weerspiegelt de zorgen van de VS over de toenemende schulden, de nood aan een fundamentele hervorming en de anti-Israëlische vooringenomenheid bij de organisatie'

Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken

Dat beide landen hun lidmaatschap opzeggen, komt niet als een verrassing, zegt Annick Schramme, lid van de Vlaamse UNESCO Commissie en professor cultuurbeleid aan de Universiteit Antwerpen.

nieuws

cult

zine