buitenland

Vredesmissie in Darfoer wordt bijna gehalveerd door VN

- Bewerkt door: ib - Bron: Belga
1 Een soldaat van de VN-vredesmacht houdt de wacht in het dorpje Golo in Darfoer terwijl een groep kinderen hem passeert. © AFP

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) heeft unaniem ingestemd met een Britse resolutie om de grote veiligheidsmissie in Darfoer, in Soedan, flink af te bouwen. De maatregel kadert in een grootschalige besparingsoperatie, onder druk van de Verenigde Staten.

Binnen het jaar moet het aantal soldaten van de UNAMID-missie dalen met 45 procent, van 15.845 tot 8.735. Het aantal politieagenten wordt afgebouwd met 30 procent, tot 2.500. Woensdag besliste de VN al om het totale budget voor de vredesmissies met 600 miljoen te verminderen.

Fragiele situatie
De Britse ambassadeur bij de VN, Peter Wilson, gaf toe dat de situatie in Darfoer "fragiel" blijft, maar wees erop dat de toestand er ook is "geëvolueerd" en dat de VN zich daarom moet aanpassen. Hij beloofde niettemin dat de internationale gemeenschap Darfoer in de gaten zal blijven houden.

UNAMID-peacekeepers
De UNAMID-peacekeepers zijn al sinds 2007 actief in het gebied, om er de bevolking te beschermen en de grens met Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek te bewaken. De terugtrekking van de blauwhelmen zou wel pas gebeuren als het Soedanese leger de veiligheid kan garanderen.

nieuws

cult

zine