Duitsland

Voormalige Duitse bondspresident Roman Herzog overleden

De voormalige Duitse bondspresident Roman Herzog (CDU) is overleden op 82-jarige leeftijd. Dat bevestigde het Duitse presidentschap. Herzog was bondspresident van Duitsland tussen 1994 en 1999. Daarvoor was de jurist voorzitter van het Grondwettelijk Hof in Duitsland.

1 Roman Herzog in 2014. © AFP

De christendemocraat voerde onvermoeibaar campagne voor hervormingen. Hij was gekend voor een toespraak in 1997 waarin hij opriep tot een "schok door Duitsland", om sociale en economische verandering door te voeren.

Over de omstandigheden van zijn overlijden is nog niks bekendgemaakt. Huidig Bondspresident Joachim Gauck noemde zijn voorganger een "markante persoonlijkheid' die veel heeft gedaan voor het Duitse zelfbeeld en de onderlinge samenhang van de samenleving. Duitse presidenten zijn doorgaans belangrijk voor het morele kompas van de natie. Hoewel de rol van de bondspresident voornamelijk ceremonieel is, verleende Herzog een grote morele autoriteit aan het ambt.

Herzog, van oorsprong jurist, zat na zijn presidentschap in diverse commissies, waaronder het Convent voor Duitsland, een panel van deskundigen dat zich onder andere boog over federale hervorming en de financiële toestand van het land.

nieuws

cult

zine