Interview

Voormalig Brits topambtenaar in Europa Jonathan Faull: "Er komt een nieuw gordijn door Europa"

- Marc Peeperkorn - Bron: de Volkskrant

Vandaag - een jaar na het Brexitreferendum - gaan de onderhandelingen over het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU van start. "Dit is triest, dieptriest", zegt Jonathan Faull, voormalig Brits topambtenaar bij de Europese Commissie.

2 Op een muurschildering over de Brexit van graffiti-kunstenaar Banksy in Dover hakt een bouwvakker een ster uit de vlag van de Europese Unie. © Getty Images

Nooit in zijn lange carrière bij de Europese Commissie had hij gedacht deze dag mee te maken. De dag dat zijn vaderland - Groot Brittannië - de onderhandelingen start om uit de Europese Unie te stappen. "We wisten allemaal dat Groot-Brittannië anders was dan andere in de EU. Maar dit is triest, dieptriest."

Als geen ander kent Jonathan Faull (62) de moeizame relatie tussen de Britten en Brussel. Zijn 38-jarige loopbaan bij de Commissie overlapt vrijwel het Britse EU-lidmaatschap. Maar de Brexit raakt hem diep. "Er komt een nieuw gordijn door Europa", zegt hij. Neergelaten over het Kanaal, door de Britten. "Of het van ijzer of zijden wordt, hangt af van de onderhandelingen komende maanden. Als je nu op vliegveld Heathrow aankomt zijn er twee rijen: EU/UK en de rest van de wereld. Straks is het UK en rest van de wereld. Dat verhangen van de bordjes is symbolisch: Europa hoort niet meer bij ons."

zine