Marrakech

Premier Michel keurt Marrakech-pact goed: “Mijn land zal aan de juiste kant van de geschiedenis staan”

3 Premier Michel op de Marrakech-conferentie. © AFP

Het VN-migratiepact is formeel goedgekeurd in de Marokkaanse stad Marrakech. Ook premier Michel is aanwezig op de conferentie namens België. Afgelopen weekend verliet N-VA de regering uit onvrede met het pact. “België zal aan de juiste kant van de geschiedenis staan”, zei Michel in een toespraak.

Michel begon zijn toespraak door aan te klagen dat er “leugens en onwaarheden zijn verkocht”, om “het idee te promoten dat het beter is om je op je jezelf terug te plooien”.

Hij verwijst naar N-VA, dat de regering verliet omwille van het pact. “Eén partij besloot om een bocht te maken en van mening te veranderen. Ik heb me dan gericht op het hart van de democratie: het parlement. Ze hebben een sterk signaal gegeven: meer dan tweederde heeft voor dit pact gestemd.”

“Zij hebben gekozen voor de overtuiging dat we samen sterker zijn, dat we moedig zijn, dat we verantwoordelijk zijn.”

In Marrakech komen hoogwaardigheidsbekleders van meer dan 150 landen bijeen om het migratiepact een eerste goedkeuring te geven. Tien landen tekenen niet present, waaronder Australië, de Verenigde Staten en Oostenrijk. Op 19 december volgt de officiële stemming van het pact tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.


De afgelopen weken ontstond in verschillende Europese landen verzet tegen het pact waarover de voorbije twee jaar onderhandeld werd. In België viel de regering-Michel I over de discussie. N-VA verzette zich tegen het pact en weigerde dat Michel het vliegtuig opstapte naar Marrakech om het pact te tekenen.

Lees ook: Wat staat er nu echt in het VN-migratiepact, dat de N-VA uit de regering dreef? 

3 © AP
3 Ook Duits bondskanselier Angela Merkel is in Marrakech. © AP
Dossier Michel II
Dossier Michel II

Lees alle artikels

cult

zine