Vluchtelingencrisis

Vlaams hulpkonvooi geplunderd in Calais: vader beschermt gezin met koevoet

- Door: Arno Van Hauwermeiren - Bron: Gazet van Antwerpen
2 Het konvooi werd aangevallen in het vluchtelingenkamp 'De Jungle'. © PHOTO_NEWS

'Wij gaan naar Calais en nemen mee', een actie die op Facebook werd opgezet, zal door de intiatiefnemers "grondig geëvalueerd" worden. Enkele wagens van het konvooi met in totaal veertig auto's en enkele vrachtwagens werd door vluchtelingen geplunderd, schrijft Gazet Van Antwerpen.

2 Het kamp ligt in de schaduw van het laatste stuk snelweg naar de carferry richting Engeland. © Jan Demeuleneire voor Photonews
Share

De man kreeg enkele rake klappen en probeerde met een koevoet zijn belagers van zich af te slaan

Het hulpkonvooi bracht matrassen, tenten, huisraad, dekens, kleren, schoenen, eten en andere noodzakelijkheden naar Calais, op een kilometer van de ingang van de treintunnel. Aanvankelijk verliep alles rustig en stonden mensen keurig in de rij, maar toen er meerdere lossingen tegelijk gebeurden, sloeg de stemming om.

Een man uit Lier reed met een bestelwagen naar het kamp. Hij had zijn vrouw en zoontje meegenomen. Tientallen jonge vluchtelingen bestormden zijn auto en plunderden zijn volledige vracht. Ze sloegen zijn spiegels stuk en klommen op het dak van de wagen. De man kreeg enkele rake klappen en probeerde met een koevoet zijn belagers van zich af te slaan.

Een vrouw uit Diksmuide, die broden en medisch materiaal vervoerde in een kleine bestelwagen, werd ook belaagd. Ze reed snel weg, maar enkele jongeren waren al langs de deuren aan de achterkant binnengekropen. Ze namen zoveel mogelijk mee en sprongen vervolgens uit de auto.

Anders aanpakken

De chauffeur van de grootste vrachtwagen, Sammy Hertecant, vertelt in de krant hoe zijn vrachtwagen binnen enkele minuten volledig werd leeggehaald. "Ze hebben zelfs een deel van het houten binnenwerk meegenomen. Ze dachten waarschijnlijk dat het de bedoeling was", zegt Hertecant, die wel een goede ervaring aan de actie overhoudt. "Ze waren niet agressief of zo. Ze bleven vriendelijk. Ze hebben zelfs de vrachtwagen helpen uitkuisen."

Initiatiefnemer Peter Terryn wil nu wel bekijken hoe de actie anders kan om dit te voorkomen. "Een en ander moet grondig geëvalueerd worden", aldus Terryn. Er zijn de komende weken nog konvooien gepland, maar die zullen anders moeten aangepakt worden.

Veel andere Vlaamse vrijwilligers werkten samen met lokale hulporganisaties die begrijpen hoe uitdeelacties het beste op poten worden gezet. Het merendeel van die acties verliep zonder problemen.

Calais - 4 september 2015 - VictoriaDeluxe Vzw | Facebook

nieuws

cult

zine