Verkiezingen VS

Vijf vrouwen beschuldigden Trump: "Donald Trump heeft ons betast"

- Bron: New York Times, Palm Beach Post, Twitter
4 © REUTERS

Tijdens het debat voorbije zondag gaf Donald Trump toe dat hij had opgeschept over het feit dat hij vrouwen kuste en betastte zonder hun toestemming, maar hij ontkende stellig dat hij dat ooit echt gedaan had. Nu komen maar liefst vijf vrouwen met hun verhaal naar buiten en dat klinkt heel anders. Daarnaast verklaart de voormalige Miss Arizona Tasha Dixon dat Trump destijds "doodleuk binnenwalste" in de kleedkamer waar deelneemsters naakt of halfnaakt stonden.

4 Jennifer Murphy in 2007. © Kos

Jessica Leeds, Rachel Crooks en Mindy McGillivray doen hun nare ervaringen met Trump uit de doeken en als we de vrouwen mogen geloven, bevestigen die helemaal wat Trump tijdens het gelekte audiofragment zelf beweerde: dat hij vrouwen betast waar en wanneer hij wil.

Jessica Leeds en Rachel Crooks stapten met hun verhaal naar de New York Times, Mindy McGillivray deelde haar ervaring met Palm Beach Post.
Voormalig 'The Apprentice'-deelneemster Jennifer Murphy verklaart aan Grazia dat Trump haar op het eind van een sollicitatiegesprek vol op de lippen kuste in 2005.

Natasha Stoynoff, die werkt voor People, schreef gisteravond op de website van het blad hoe ze, ook in 2005, Trump en zijn vrouw Melania ging interviewen op zijn landgoed in Florida. "Al na enkele seconden duwde hij me tegen de muur en stak hij zijn tong in mijn mond".

Betast op het vliegtuig

4 Jessica Leeds in 1978. © Jessica Leeds

Jessica Leeds (74) zegt dat het tijdens de uitzending van het debat voelde alsof Trump recht in haar gezicht loog. "Ik wilde op het scherm slaan," vertelt ze.

Meer dan dertig jaar geleden, toen ze een zakenvrouw was, zat Leeds naast Trump in eerste klasse tijdens een vlucht naar New York. Ze hadden elkaar nooit eerder ontmoet. Ze hadden een luchtig, oppervlakkig gesprek, maar ongeveer 45 minuten na het opstijgen, tilde Trump de armleuning op en begon hij haar te betasten: hij raakte haar borsten aan en probeerde zijn hand onder haar rok te krijgen. "Hij was als een octopus. Zijn handen waren overal," herinnert de vrouw zich.

Ze vluchtte naar achteren in het vliegtuig. "Het was aanranding," aldus Leeds.

Gekust in de lift

Jeffrey Guterman on Twitter

Is this NEW? Mindy McGillivray says #Trump groped her in Palm Beach https://t.co/tzW7qu3xwJ

Ook Rachel Crooks uit Ohio kon zondagavond haar oren niet geloven. De vrouw was een 22-jarige receptioniste bij Bay Rock, een investeringsbedrijf in de Trump Tower in Manhattan, toen ze in 2005 Donald Trump ontmoette aan de lift.

Omdat ze wist dat haar bedrijf zaken deed met Trump, stelde ze zich aan hem voor. Ze schudden elkaar de hand, maar Trump wilde haar niet loslaten en begon uit het niets haar wangen te kussen. "En toen kuste hij me recht op de mond," vertelt Crooks. "Het was zo ongepast. Ik was zo van streek dat hij dacht dat ik zo onbeduidend was dat hij dat zomaar kon doen."

Ook Mindy McGillivray herinnert zich het incident van dertien jaar geleden nog glashelder. Ze assisteerde fotograaf Ken Davidoff in januari 2003 op een concert van Ray Charles op Mar-a-Lago, een landgoed van Trump. Davidoff was er de huisfotograaf. Na het concert stond McGillivray samen met onder andere Trump en Melania (toen zijn verloofde) en een ander koppel buiten onder een paviljoen. "Plots voelde ik iets me grijpen. Een klein kneepje. Ik dacht dat het Kens cameratas was," aldus de nu 36-jarige vrouw. "Ik draai me om en daar staat Donald. Hij keek snel weg." Ze deelde haar verhaal meteen met Davidoff, die naar eigen zeggen nooit reden had om aan haar te twijfelen.

"Kleedkamerpraat"

4 © kos

Daarnaast verklaart de voormalige Miss Arizona Tasha Dixon dat Trump destijds "doodleuk binnenwalste" in de kleedkamer waar deelneemsters naakt of halfnaakt stonden. Trump was eigenaar van de Miss USA schoonheidswedstrijd toen Dixon in 2001 deelnam.

Trump schepte daarover in april 2005 trouwens op tijdens een interview met Howard Stern. "Dan ga ik backstage vlak voor de show en staan de vrouwen zich klaar te maken. Daar zijn dus geen mannen bij. Alleen ik mag daar binnen omdat ik de eigenaar ben. Om die reden moet ik de zaak ook inspecteren". "Een beetje zoals een dokter?", vraagt Stern. Waarop Trump: "Stelt iedereen het goed, vraag ik dan. Ze staan daar naakt en je ziet al die ongelooflijk mooie vrouwen. Daar kom ik dus mee weg".

Daarnaast meldt ook Buzzfeed dat vier tienermeisjes tijdens de verkiezing van Miss Teen USA in 1997 verklaren dat Trump hun kleedkamer binnenkwam terwijl ze zich aan het omkleden waren. Sommige meisjes waren slechts 15 jaar. "Ik herinner me dat ik snel mijn jurk aantrok omdat ik dacht 'oh mijn god, er is hier een man'. Trump zei toen 'maak jullie maar geen zorgen, dames, ik heb dat allemaal al gezien'", verklaart Mariah Billado, voormalig Miss Vermont Teen USA.

Dixon: "Trump was eigenaar van de schoonheidswedstrijd, zo kon hij zijn macht aanwenden om met mooie vrouwen in contact te komen. Tegen wie kan je dan klagen? Hij is de eigenaar, iedereen rondom je werkt voor hem".

De voormalige deelneemster aan Miss Teen USA, Billado, ziet Trumps gedrag "als een opgeblazen signaal van 'de boel is hier van mij', eerder dan een perversie".

Vorige week kwam Trumps reputatie (nog meer) onder vuur te liggen nadat een audiofragment opdook waarin hij pocht over de manier waarop hij vrouwen gewoon kust en hun genitaliën aanraakt zonder toestemming. "Het was kleedkamerpraat, het waren maar woorden," zo probeerde hij zich eruit te praten.

Zijn overwinningskansen hangen erg af van het feit of de kiezers dat geloven. Leeds, Crooks en McGillivray zeggen alleszins dat hij liegt. En ze zijn niet de enige. Ook Temple Taggart, een voormalige Miss Utah, beweerde eerder al dat Trump haar meermaals op de mond kuste toen ze als 21-jarige deelnam aan schoonheidswedstrijden.

Crooks, Leeds en McGillivray deden nooit aangifte van het incident, maar deelden het verhaal van wat hen overkwam wel met hun vrienden en familie. Crooks deed dat meteen, Leeds deed dat vorig jaar, toen Trumps campagne een steeds hogere vaart nam.

Na de ontkenningen van Trump tijdens het debat van zondag, besloten de drie vrouwen met hun verhaal naar buiten te komen. Zowel Leeds als Crooks zeggen dat ze Hillary Clinton als president willen zien. McGillivray was een aanhanger van Bernie Sanders, maar zal nu ook op Clinton stemmen.

Crooks wilde aanvankelijk haar verhaal niet openbaar maken, maar "mensen moeten het weten," zegt ze. "Dit gedrag is prominent en het is echt".

Trump ontkent

Tijdens een telefonisch interview met de New York Times ontkende Trump dinsdag alle beschuldigingen. "Niets van dat alles is ooit gebeurd," zei de presidentskandidaat, die begon te schreeuwen naar de reporter die hem vragen stelde. Hij riep dat de Times beschuldigingen verzon om hem te schaden en dat hij de nieuwsorganisatie zou aanklagen indien ze het verhaal zou brengen. "Je bent een walgelijk mens," zei hij tegen de journaliste.

Trumps campagnewoordvoerder Jason Miller doet het verhaal op Twitter af als onzin: "Het hele artikel is fictie en het is gevaarlijk voor The New York Times om een volledig valse, gecoördineerde karaktermoord tegen Donald Trump over een onderwerp als dit te organiseren."

Dossier Verkiezingen VS
Dossier Verkiezingen VS

De Amerikanen trekken naar de stembus voor de midterms-verkiezingen. Wat staat er op het spel voor Trump?

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine