Update

Vier doden bij schietpartij in Canadese school

- Leentje De Leeuw - Bron: ANP/Reuters/The Star Phoenix /CBC

Bij schietpartijen in een middelbare school en mogelijk nog een andere locatie in de Canadese stad La Loche zijn vier doden en verschillende gewonden gevallen. De dader kon worden opgepakt. De politie benadrukte dat nog onduidelijkheid bestaat over het aantal slachtoffers.

2 © REUTERS

De Canadese premier Justin Trudeau liet aanvankelijk weten dat vijf mensen om het leven waren gekomen, maar de politie stelde later dat het zou gaan om vier doden. "Dit is de ergste nachtmerrie van elke ouder", zei de premier, die de bevolking toesprak vanuit het Zwitserse Davos waar hij momenteel het Wereld Economisch Forum bijwoont.

Over de identiteit en het motief van zowel de dader als de slachtoffers is nog niets bekendgemaakt. Wel zou de waarnemend burgemeester Kevin Janvier hebben gezegd dat een leerkracht en diens assistent(e) onder de slachtoffers zijn.  Janvier zei verder nog dat de politie hem bevestigde dat iemand was aangehouden, maar kon verder niets vertellen over de verdachte. "Het is tragisch", zegt Janvier nog, "Ik ben niet 100 procent zeker, maar volgens mij begonnen de feiten thuis en eindigden ze op school."

Zeker zes of zeven schoten

"Ik ben de school uitgelopen," vertelt Noel Desjarlais uit het vierde middelbaar zit, aan CBC News. "Er was een hoop geschreeuw en er vielen zeker zes of zeven schoten voor ik buiten geraakte. Ik denk dat er nog meer is geschoten toen ik buiten stond."

Snelle reactie hulpdiensten
Ook Brad Wall, de premier van de provincie Saskatchewan, reageerde vol afschuw op de feiten. Hij deed dat op Facebook: "De schok en het verdriet dat ik vandaag voelde bij de vreselijke gebeurtenissen in La Loche zijn niet in woorden uit te drukken. Mijn gedachten en gebeden zijn bij de slachtoffers, hun familie en hun vrienden en alle mensen uit hun gemeenschap. Bedankt aan de politie en de hulpdiensten die zeer snel reageerden op de schietpartijen. De onderwijs- en sociale diensten van Saskatchewan blijven beschikbaar om crisishulp en psychologische bijstand te bieden aan de school en de gemeenschap."

Saskatchewan: veel intrafamiliaal geweld

2 © AP

Politiechef Bobby Cameron van de Federation of Saskatchewan Indian Nations, die meer dan 70 van de Indianenstammen in de provincie vertegenwoordigt, zei dat nog enkele van de studenten worden verzorgd in het hospitaal in Saskatoon, de grootste stad van de provincie op zo'n 600 kilometer ten zuiden van La Loche.
"Iedereen is in shock en kan het niet geloven", vertelt Cameron, "Het is een vreselijk tragische gebeurtenis."

De provincie Saskatchewan heeft het hoogste aantal aan de politie gemelde gevallen van huiselijk geweld in Canada. Met 243 incidenten per 100.000 inwoners liggen de cijfers hier twee keer zo hoog als het landelijke gemiddelde. Dat is gebleken uit een rapport van Statistics Canada dat donderdag verscheen.

De officiële werkloosheidsgraad in de regio bedraagt zo'n 20 procent, maar de reële werkloosheid zou meer dan 50 procent bedragen omdat veel inwoners op werkgerechtigde leeftijd geregistreerd staan als gepensioneerd of niet-werkzoekend.

Tenisha Lemaigre woont in het stadje van minder dan 3.000 inwoners en kent vele van de studenten persoonlijk. "Het is een deprimerende, erg triestige dag in La Loche", vertelt ze.

Leerkracht getuigt over geweld in de klas
In 2014 drukte een leerkracht al haar bezorgdheid uit over geweld in de school waar het drama zich afspeelde. Een student die haar had proberen neer te steken kwam na zijn straf gewoon opnieuw op de schoolbanken terecht. Een andere student zou haar thuis hebben aangevallen. "Die jongen kreeg tien maanden," vertelt Janice Wilson aan CBC over de jongen die haar neerstak. "En wanneer hij vrijkwam, zat hij gewoon opnieuw bij mij in de klas."

Uitzonderlijk voor Canada

Massaschietpartijen zijn zeldzaam in Canada, omdat de wapenwetten er veel strenger zijn dan in de Verenigde Staten. De ergste schietpartij vond plaats in de Montréal's Ecole Polytechnique in 1989. Toen lieten veertien studenten het leven. In 1992 vielen vier doden bij een schietpartij aan de Concordia Universiteit in Montréal. 


nieuws

cult

zine