buitenland

Vier doden bij aanval op VN-hulpkonvooi in Nigeria

1 Een waterpomp in Nigeria. © RV

Een voedselkonvooi van de Verenigde Naties is in Nigeria in een hinderlaag gereden. Daarbij zijn vier mensen om het leven gekomen. Dat heeft een woordvoerster van het World Food Programme (WFP) gezegd. Het hulpkonvooi is vermoedelijk aangevallen door strijders van Boko Haram.

Het konvooi van de WFP werd begeleid door Nigeriaanse militairen toen het zaterdag 35 km ten zuidwesten van Ngala in Borno State door gewapende strijders werd aangevallen.

Onder de vier doden zijn in elk geval de chauffeur van een van de vrachtwagens en een bijrijder. Of zij in dienst waren van WFP is onbekend. Ook over de identiteit van de andere twee doden is nog niets bekend.

Zeldzaam doelwit

Ondanks de gespannen situatie in het gebied, zijn aanvallen op hulpkonvooien er zeldzaam. Vorig jaar stopten de VN tijdelijk met de hulpkonvooien, toen een humanitair konvooi in hetzelfde gebied werd aangevallen. Daarbij vielen twee gewonden.

Het conflict met de Nigeriaanse regering en Boko Haram duurt al negen jaar. De Verenigde Naties noemen het conflict "een van de ergste humanitaire crisissen in de wereld". Zo'n 8,5 miljoen mensen hebben levensreddende hulp nodig.

nieuws

cult

zine