Noodweer

VIDEO: Tornado trekt "spoor van verwoesting" langs grens tussen Duitsland en Nederlands Limburg

1 © YouTube

Duitsland is gisteravond opgeschrikt door een tornado. Die raasde door Viersen, een gemeente op amper 50 kilometer van de Belgische grens. Beelden op sociale media tonen taferelen die we normaal vooral kennen van de windhozen in de Verenigde Staten. Plaatselijke autoriteiten spreken van een "spoor van verwoesting". Er zou al zeker één zwaargewonde zijn. 

De daken van huizen werden beschadigd en bomen ontworteld, zo melden lokale media. "In Viersen-Boisheim zijn huizen dermate beschadigd dat ze voorlopig onbewoonbaar zijn", aldus een verklaring van de regionale overheid. Een 23-jarige man die uit zijn wagen viel, raakte zwaargewond door vallende takken en moest naar het ziekenhuis gebracht worden, volgens nrw-aktuell.tv. Een brandweerman kreeg een elektrische schok.

De brandweer had de handen meer dan vol om de schade op te ruimen, volgens de politie. Heel wat wegen waren versperd. Ook de treinverbinding tussen het Nederlandse Venlo en  het Duitse Mönchengladbach was gesloten. De exacte omvang van de schade is momenteel nog onduidelijk. Volgens de politie duurde het noodweer 10 tot 15 minuten.

In het filmpje hieronder zie je de tornado over het huis van de filmer heen razen.

Volgens weerman Raymond Klaassen van Weerplaza was het geen kleintje, zo zegt hij aan de Nederlandse krant Algemeen Dagblad. "In doorsnede is hij erg breed, breder dan gebruikelijk", klinkt het. Hij wijst er ook op dat het vrij bijzonder is dat dit soort tornado's in onze streken voorkomen.

zine