buitenland

Verzetsleider al-Sadr wil alliantie met Iraakse premier

2 Verzetsleider Moqtada al-Sadr is bereid allianties te smeden met de Iraakse premier Nouri al-Maliki. © UNKNOWN
2 De Iraakse premier Nouri al-Maliki won onlangs de provincieverkiezingen in Irak. © UNKNOWN

De sjiitische verzetsleider Moqtada al-Sadr heeft bevestigd dat hij bereid is allianties te smeden met de Iraakse premier, Nouri al-Maliki. Die laatste won de provincieverkiezingen van 31 januari. "We willen graag een alliantie, en hopen dat we met zulke samenwerking de vijanden van het volk en de bezetter (de VS, nvdr) kunnen overwinnen", zei de sjiitische leider na het vrijdaggebed.

Hervorming
"Deze alliantie mag echter niet gevormd worden met de sektarische krachten die ons land oorlog en honger hebben gebracht, noch met de partijen die aanleunen bij het ancien régime van Saddam Hoessein. We zijn voorstander van elke hervorming die niet gebaseerd is op verschillen in geloof of afkomst", zei al-Sadr nog.

Verkiezingen
De partij van al-Maliki won de verkiezingen in acht van de negen sjiitische provincies in het zuiden van het land en in Bagdad. Na zijn overwinning riep hij alle politieke bewegingen in het land op samen te werken, om zo de macht van de provincieraden te versterken en te helpen bij de heropbouw van het verwoeste land.

Samenwerking
De partij van al-Sadr haalde in Bagdad 9% van de stemmen, ver achter de partij van al-Maliki die 38% van de stemmen haalde. Op 6 februari al zei al-Maliki dat hij met iedereen wil samenwerken die de nationale eenheid wil verdedigen. (belga/dea)

nieuws

cult

zine