Migratie

Verzet groeit tegen Deens plan om criminele asielzoekers naar afgelegen eiland te ‘verbannen’

- Stieven Ramdharie - Bron: de Volkskrant

Het plan van de Deense regering om criminele en uitgeprocedeerde asielzoekers als paria’s onder te brengen op een afgelegen eiland, stuit op steeds meer verzet. Mensenrechtenorganisaties, antidiscriminatiebureaus en ook de VN veroordelen het omstreden voorstel.

“Ze zijn ongewenst in Denemarken en ze moeten het voelen”, aldus minister van Integratie Inger Stojberg op Facebook over het voornemen om in 2021 zo’n honderd asielzoekers te ‘verbannen’ naar het verlaten eiland Lindholm. De keuze van het eiland is ook bijzonder: tot voor kort werden op dezelfde plek veeproeven gedaan met besmettelijke ziektes.

Share

De keuze van het eiland is ook bijzonder: tot voor kort werden op dezelfde plek veeproeven gedaan met besmettelijke ziektes

Het plan, waarover het parlement later deze maand stemt, is zó vergaand dat ook de VN-commissaris voor de mensenrechten zich nu genoodzaakt ziet in actie te komen. “Hun vrijheid afpakken en ze isoleren en stigmatiseren, zal ze nog kwetsbaarder maken”, aldus Michelle Bachelet.

nieuws

cult

zine