Slovakije

Vermoorde Slowaakse journalist werkte aan artikel over Italiaanse maffia

5 Een herdenkingsplaats voor de vermoorde journalist in Bratislava. © REUTERS

De vermoorde onderzoeksjournalist Jan Kuciak werkte aan een artikel over het complexe maffianetwerk in Italië. Ook de banden met de Slowaakse regering kwamen daarbij aan bod.

5 Jan Kuciak. © AP

Kuciak en zijn vriendin kregen vorige zondag een kogel door het hoofd en de borst in hun woning in Velika Maca, nabij de Slowaakse hoofdstad Bratislava. De portaalsite Aktuality.sk, waarvoor Kuciak geregeld stukken schreef, en andere Slowaakse media publiceerden vandaag zijn laatste, onafgewerkte, artikel.

Volgens zijn onderzoek leefden er in het oosten van Slowakije leden van de Calabrische 'Ndrangheta Mafia'. Zij zijn gespecialiseerd in fiscale fraude via valse facturen en bedrog rond subsidies van de Europese Unie.

Fiscale fraude

5 © AP

Het werk van Kuciak suggereert dat leden van de maffia in staat waren hun contacten en bindingen tot in het kabinet van premier Robert Fico te krijgen. Zo kregen ze toegang tot ultrageheime veiligheidsinformatie en werden ze vertrouwd met geplande veiligheidsmaatregelen. Volgens de journalist werkte Fico's persoonlijke assistente Maria Troskova voor Italiaanse bedrijfsleiders die banden met de maffia zouden hebben.

5 De Slovaakse premier Robert Fico. © AFP

Het vorige werk van Kuciak handelde over fiscale fraude door zakenlieden die banden hebben met de Sociaal Democraten van Fico. "Indien de moord met het werk van Kuciak te maken heeft, is dit een ongeëvenaarde aanval op de persvrijheid en democratie", aldus de premier. De Slowaakse politie werkt alvast nauw samen met de Italiaanse autoriteiten.

5 © AFP

nieuws

cult

zine