buitenland

Verenigde Naties aan Venezolaanse regering: laat vreedzame protesten wel toe

- Bewerkt door: aja - Bron: Belga
1 De bevolking betoogt al maanden tegen deze controversiële grondwetswijziging © afp

De Verenigde Naties roepen de Venezolaanse regering van president Nicolas Maduro op het protestverbod op te heffen en een 'vreedzaam' protest toe te laten. Zondag wordt in het Zuid-Amerikaanse land een referendum georganiseerd over een erg controversiële grondwetswijziging. De bevolking betoogt al maanden tegen deze wijziging.

De Venezolaanse regering heeft een protestverbod opgelegd tot en met dinsdag in een poging de kalmte in het land te laten terugkeren. De VN is hier niet mee opgezet en vraagt dan ook om 'vreedzaam' protest wel toe te laten.

De woordvoerster van de VN-Mensenrechtencommissie Liz Throssell herhaalde daarnaast de oproep van de VN voor een vrije stembusslag. "De wensen van de Venezolaanse burgers om al dan niet deel te nemen aan de stemming, moeten gerespecteerd worden. Niemand mag verplicht worden om te stemmen, wie dat wel wil moet dat in vrijheid kunnen doen", zei Throssell op het VN-hoofdkwartier in Genève.

VN: "Nog geen uitspraken over het referendum"

Over de legitimiteit van het referendum van zondag, spreken de VN zich voorlopig niet uit. "Grondwetswijzigingen kunnen maar succesvol zijn als er een grote consensus is", een grote opkomst dus, aldus de woordvoerster.

In Venezuela wordt nu al maanden geprotesteerd tegen de geplande grondwetswijziging van de socialist Maduro. De oppositie vreest dat de president zijn greep op het land wil vergroten en eisen dat hij aftreedt. Bij de aanhoudende betogingen kwamen intussen al meer dan honderd mensen om het leven.

nieuws

zine