Verenigde Staten

Verbod op topless zonnen is niet in strijd met Amerikaanse grondwet

- Lieven Desmet - Bron: Eigen berichtgeving
1 Een verbod op topless zonnen in de VS is niet in strijd met de grondwet . © Photo News

Free the nipple, een Amerikaanse beweging van vrouwen die opkomen voor hun recht op topless zonnen, heeft het pleit verloren. De hoogste rechtbank van New Hampshire heeft een eerdere veroordeling bevestigd van drie vrouwen die werden gearresteerd omdat ze topless gingen op een strand. Hun grondwettelijke rechten zijn daarmee niet geschonden, oordeelde de rechtbank. 

Een ‘onfatsoenlijke blootstellingswetgeving’ in de stad Laconia in New Hampshire discrimineert niet op basis van geslacht of het recht van vrouwen op vrije meningsuiting, aldus de (vrouwelijke)rechter Anna Barbara Hantz Marconi. Eerder associeerde de (mannelijke) rechter James P. Bassett de verordening ongrondwettig omdat het mannen en vrouwen anders behandelt.

Drie dames, die deel uitmaken van de Free the Nipple-campagne, reageerden erg teleurgesteld op de uitspraak. Ze werden in 2016 gearresteerd nadat ze hun bikinitopje op een strand in Laconia hadden verwijderd. Toen andere strandgangers klaagden, weigerden ze hun topje terug aan te trekken. De Laconia-wet op onfatsoenlijke blootstelling verbiedt seks en naaktheid in het openbaar. Een lagere rechtbank weigerde de zaak te seponeren en de zaak kwam in hoger beroep bij het hooggerechtshof van de staat.

cult

zine