Venezuela

Venezuela spreekt zich in referendum massaal uit tegen president Maduro

Voor het eerst in lange tijd overheerst hoop in Venezuela. Een door de oppositie georganiseerd referendum had zondag een verpletterend hoge opkomst. Ruim 7 miljoen Venezolanen spraken zich uit tegen president Nicolás Maduro. De uitslag is niet bindend, maar zelfs voor autocraat Maduro moeilijk te negeren.

5 Voor hun bescherming halen jonge demonstranten hun inspiratie bij de revolutie in Oekraïne uit 2013-2014. Zoals de kleurrijke schilden die op het Maidan-plein opdoken, gemaakt uit tonnen of satellietschotels. © REUTERS

"Vandaag zijn we sterker wakker geworden", tweette Kamervoorzitter en oppositieleider Julio Borges. "We hebben een democratische aardbeving veroorzaakt, om muren neer te halen en een verandering te bewerkstelligen."

5 © REUTERS

Oppositiecoalitie Mesa de la Unidad (MUD) of Tafel van Democratische Eenheid, kondigde gisteren nieuwe stappen aan. "Donderdag houden we een nationale staking van 24 uur", aldus Kamerlid Freddy Guevara onder luid gejuich van zijn toehoorders. "Woensdag beginnen we met het oprichten van een regering van nationale eenheid."

nieuws

zine