Burgerdoden

Vandeput stelt zich vragen bij informatie ngo Airwars: "Dit is een storm in een glas water"

Volgens de ngo Airwars zou de Belgische luchtmacht het voorbije jaar betrokken geweest zijn bij twee bombardementen in Irak waarbij ook twee burgerslachtoffers zouden zijn gevallen. Minister van Defensie Vandeput (N-VA) stelt zich vragen bij de informatie van Airwars. "Een storm in een glas water", klinkt het in Bonus op Radio 1.

1 Steven Vandeput (N-VA). © Photo News

De ngo Airwars heeft weet van twee incidenten met mogelijke Belgische betrokkenheid, zo geraakte gisteren bekend. Op 27 februari zou een burger gedood en een andere verwond zijn bij een bombardement op de Iraakse stad Al Qaim. Op 21 maart zou een burger gedood zijn bij een aanval op Mosoel. Daarbij raakten ook nog drie anderen gewond. Een Belgische bron wees Airwars op de Belgische betrokkenheid bij die incidenten.

"Ik heb geen weet van een lopend onderzoek naar burgerdoden waarbij België betrokken zou zijn", reageerde defensieminister Steven Vandeput (N-VA) gisteren al aan De Morgen. Die boodschap herhaalde hij in Bonus op Radio 1. Vandeput gaf wel nog een sneer aan het adres van Airwars. "Airwars is ervoor gekend om als er weinig ander nieuws is met zogezegd nieuwe dingen te komen", klonk het. De minister had het over een "storm in een glas water".

Volgens Vandeput kon in het verleden nooit eenduidig vastgesteld worden er er wel dan niet burgerslachtoffers vielen door de Belgische luchtmacht. "Eerder niet dan wel", voegde hij toe. 

De minister gaf ook extra uitleg waarom er zo discreet mogelijk gecommuniceerd wordt. "Dat gaat over de veiligheid. We willen niet dat onze piloten gelinkt kunnen worden aan burgerslachtoffers of aan doden bij IS, om mogelijke wraakacties te vermijden."

nieuws

zine